Klent intresse för skyddsjakt på säl i Norrbotten

Kalix (JJ) Endast 13 av 60 tilldelade gråsälar har hittills skjutits på årets skyddsjakt. Det är dålig fyllningsgrad, säger Roland Saitzkoff, Länsstyrelsen till Piteå Tidning.

Det är väldigt mycket säl längs Norrbottenkusten nu. Detta orsakar ett högt skadetryck på fiskeriredskap och därför har myndigheterna förenklat reglerna för skyddsjakten något, men det är fortfarande få som skyddsjagar.

– Yrkesfisket har drabbats av stora skador och det är tyvärr ytterst få som skyddsjagar säl. I år är tilldelningen 60 sälar i Norrbotten men bara 13 är skjutna. Det kanske bara blir 20 skjutna i år så det är dålig fyllnadsgrad av tilldelningen, säger Roland Saitzkoff.

För att få jaga säl krävs att man genomgått en säljaktsutbildning samt att man har möjlighet att bärga kroppen så organ kan skickas på analys. Att skjuta säl på öppet vatten kräver därför att man har tillgång till dykutrustning om sälen hinner sjunka. Många jägare drar sig för att engagera sig i jakten.

I våras deltog 20 personer i Svenska Jägareförbundets säljaktsutbildning i Piteå, rapporterar Piteå Tidning.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sätt jaktlig guldkant på karantänen

En influensa lamslår vårt samhälle, prövar vår empati, ekonomi och vår förmåga att ta ansvar. På många håll är det svettigt värre. I karantäntillvaron kan vi jägare fylla vår tid med mening genom att fortsätta göra det vi gillar bäst.

Krieghoff K-80 Pro Sporter

Krieghoff förde tidigare tankarna till dubbelstudsare och drillingar i ”drömklassen”. När nu Krieghoff K-80 Pro Sporter hamnade på ”testbänken” kan jag konstatera att hagelbocken motsvarar alla högt ställda förväntningar. Krieghoff K-80 har en stabil och ökande marknad i USA och Storbritannien bland lerduveskyttarna. Och dessutom en mycket positiv utveckling även i Norden.
ANNONS ▼