Klent intresse för säljakt

Kungsbacka (JJ) För att minska skador på fiskeredskap har årets skyddsjakt på knubbsäl påbörjats. Men intresset är dåligt och mängden säl som får skjutas på västkusten fälls inte. I år har därför Naturvårdsverkets förenklat villkoren för jakten.

Intresset för säljakt på västkusten är klent.

Naturvårdsverkets inventeringar visar på att det finns 17 000 knubbsälar på västkusten. Men antalet sälar som får skjutas fälls inte. I Halland sköts 30 av 40 knubbsälar förra året. Hittills i år har 20 av 55 rapporterats in.

Naturvårdsverket har succesivt förändrat villkoren kring skyddsjakten, i år får man jaga på annans jaktområde och mängden av prover som jägarna ska ta av sälen har förenklats och ersättningen för proverna har höjts.

– Vi jobbar med att göra det så enkelt som möjligt för jägarna att skjuta sälen så vi motverkar de här skadorna på fisket. säger Petter Mahrs, Naturvårdsverket, till SVT Halland.

AKTUELLT

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser