Klassisk comeback från Remington

Remington presenterar åter sin klassiska Guide Gun. Samtidigt lanseras den avsomnade patronen .350 Remington Magnum. En lämplig kaliber för älg och medelstort klövvilt. Tyvärr var inte månadens testvapen kamrad i den nylanserade storviltspatronen utan i den mer vanliga .308 Winchester.

Den klassiska karbinen 600 Mohawk var en smidig bössa som dök upp på sextiotalet. En variant på Mohawken var 600 Magnum. Ett kort, smidigt vapen med den potenta .350 Remington Magnum som ett kaliberalternativ. Remington lanserar nu en ny modell av denna klassiker, 673 Guide Gun.
Den är baserad på lättviktaren Seven och är en smidig skapelse som säkert kommer att locka hundförare och jägare som gillar smidiga bössor med bra balans. Den äldre varianten av detta vapen hade en del tekniska lösningar som kanske inte var så lyckade. Slutstyckshandtaget var en märklig Z-formad skapelse som från början designats för att passa Remingtons enkelskottspistol XP-100. Spärren för slutstycket var ytterst svår att komma åt inne i bakre delen av lådan. En annan mindre lyckad lösning var underbeslaget, en klumpig och ful sak av plast, som dessutom var omöjlig att öppna.

Bättre!
På nykomlingen 673 Guide Gun finner man många detaljer runt låset som finns på gamla Remington Seven. Detta innebär att avtryckarmekanismen med tangent för att frigöra slutstycket är samma som på 700-serien. Avtryckarmekanismen är en utmärkt konstruktion som går att justera så att de flesta jägare blir nöjda. Tangenten för att frigöra slutstycket sitter placerad i varbygeln framför avtryckarskon.
Underbeslaget skiljer sig något från Remingtons välkända 700-serie. Eftersom denna mekanism är betydligt kortare än en kort 700 är underbeslaget lite mer kompakt. En irriterande detalj är att den bakre stockskruven är av klenare dimension än den främre som är standard på 700-serien både fram och bak. Den klenare skruven baktill har tillkommit på grund av det mycket begränsade utrymmet i lådstjärten. Avtryckarmekanismen tar upp stor plats i detta område.
Tidigare hade Seven endast en skruv för att fästa kikarfästet i bakre bryggan. Detta innebar att man var tvungen att använda en heldragen skena i stället för två separata klackar. Detta med en hel skena har både för- och nackdelar. En av fördelarna är att kikaren hamnar rakt utan spänningar i kikaren. Det blir så rakt som lådan är borrad kanske vi ska tillägga. Två separata klackar gör att montaget blir smidigare och att bössan blir lättare att ladda.

Två skruvhål
På senare tid har Sevenlådorna från Remington utrustats med två skruvhål i bakre bryggan och på så sätt kan man numera montera två separata klackar och slippa den heldragna skenan. 673 Guide Gun har som sin föregångare en heldragen spång liknande den man finner på en hagelbössa. Någon riktig fördel med denna spång jämfört med riktmedel monterade på traditionellt vis direkt i pipan kan vi inte riktigt se. Det blir mindre risk för störande reflexer med en heldragen spång, men lite onödig känns den nog.
De öppna riktmedlen är av hög klass och är justerbara med enkla medel. Det rejäla stolpkornet med vit markeringsfärg i kombination med en U-skåra imponerade. Vi fångade snabbt upp mål på korta avstånd och kunde skjuta snabbt med bra resultat.
När kikarsiktet monterades noterades att siktet kom att hamna i vägen för objektivet. Använder man en kort kikare med rak tub fungerar det bra men med en kikare med större objektiv kommer det att bli problem. Med så fina riktmedel vill vi i alla fall ha möjligheten att kunna ta av kikaren och bruka de öppna riktmedlen.

Fin kolv
Kolven på 673 Guide Gun är av laminerad björk om vi får gissa. Vissa partier är mörkbetsade och på så sätt får kolven en läcker design. Kolven är strikt klassisk med ett öppet och långt pistolgrepp. Vi föll direkt för kolvdesignen och det öppna pistolgreppet. Man får ett bekvämt grepp om kolven i de flesta skjutställningar. Kolven har en tjock och snygg gummibakkappa monterad.
Nätskärning på laminatkolvar är ofta en besvärlig historia. Det syns att det har varit lite problem att få ordning på nätskärningen på testvapnet. Det blir gärna områden med ”tvärved” som helt enkelt smulas sönder när man försöker nätskära laminat. Den bra utformade kolven i kombination med den lite grövre pip-profilen gör att bössan väger mer än vad man kan tro. Vågen tippar ner till 3,4 kilo när man lägger upp Remingtons 673 Guide Gun.
Föregångaren 600 hade en 46 centimeter lång och slankare pipa, medan efterföljaren har en 56 centimeter lång pipa. Balansen är mycket fin och man upplever studsaren som ytterst smidig trots att den väger i stort sett lika mycket som många av dagens standardstudsare.

Potenta patroner
673 Guide Gun erbjuds i 6,5 Remington Magnum, .308 Winchester, .300 Remington SAUM samt .350 Remington Magnum. Med en 673 Guide Gun i .350 Remington Magnum i händerna har man ett mycket smidigt vapen som har rejält med kraft om det skulle behövas. I våra ögon är det ett mycket fint vapen för hundförare till exempel.
Laddar man patroner själv är just 35-kalibern praktisk eftersom man kan ladda billiga övningspatroner med .357 kalibers pistolkulor. Testvapnet i .308 Winchester sköt hyfsade träffbilder med det mesta vi matade den med. Träffbilderna låg runt 30–40 millimeter för det mesta. Pipan låg an hårt i stocken mot en så kallad ”pressure point” som Remington har valt att använda. Sannolikt skulle nog bössan skjuta lite bättre om pipan var helt friliggande.

Finfin bössa
Vi blev positivt överraskade av Remingtons nygamla Guide Gun! Studsaren ligger fint och man skjuter snabbt och bra mycket tack vare den fina balansen. Kolvens lite säregna utseende kanske inte går hem hos alla men vi gillade den. Även priset är helt rätt när man ser till vad man får för pengarna.
Dollarn har på senare tid stadigt sjunkit mot kronan och detta kommer säkert att avspegla sig i försäljningssiffrorna när det gäller vapen från Europa och USA.
Vi kan med gott samvete rekommendera detta smidiga vapen. Att den finns i den utmärkta storviltskalibern .350 Remington Magnum gör inte saken sämre.

Modell: Remington 673 Guide Gun
Vikt: 3,4 kg
Längd: 104 cm
Piplängd: 56 cm
Kalibrar: .6,5 Rem Magnum, .308 Winchester, .300 SAUM samt .350 Remington Magnum
Säkring: Verkar på trycket
Trycke: Justerbart direkttrycke
Magasin: 3+1 i alla kalibrar, plundringsbart
Pris: 9 500 kr
Generalagent: Jaguargruppen

5.gifHelhetsintryck: Smidigt vapen för rörlig jakt.

4.gifPrecision: Tillräcklig precision för svensk klövviltjakt.

5.gifTrycke: Justerbart så att alla kan bli nöjda.


Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON
thomas.eriksson@jaktjournalen.se
stefan.karlsson@jaktjournalen.se
Jaktjournalen April -05

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser