Klart vi ska ha årliga skytteprov!

Nyligen presenterade Svenska Jägareförbundet ett nytt skjutprov, vildsvinspasset. För ett par år sedan introducerades björnpasset. Det är väl bra med frivilliga skytteprov som ökar vår kompetens, men varför ska det vara så himla svårt att skapa ett system som från grunden fungerar istället?

En årlig uppskjutning och mer omfattande prov hade gjort oss till bättre skyttar i skogen. Foto: Per Jonson

Jag är av den bestämdaste uppfattningen att det i dag är för lätt att bli jägare oavsett om man går en ordinarie kurs eller en intensivkurs, men det är i första hand inte i de teoretiska delarna skon klämmer. Det är när det kommer till skyttet.

Jag är medveten om att klanderfria jaktskyttar inte skapas efter ett par timmar på skjutbanan, men de skyttekunskaper som krävs för jägarexamen i dag känns mer som en prova-på-dag.

Det måste få vara lov att vara svårt. Jakt är svårt och de situationer du ställs inför i jaktskogen kräver oändligt mycket mer av dig än fyra frånduvor, eller några godkända serier på älgbanan.

Björnprovet är också rätt märkligt. Det momentet som i teorin faktiskt skulle kunna vara nyttigt, alltså att under en mycket begränsad tid avlossa flera skott i följd på frihand och inom ett givet träffområde, blir i praktiken helt tandlöst. Du behöver inte träffa! Varför ska du då skjuta momentet över huvud taget?

Kulgevär

För att få sin jägarexamen borde man som i dag behärska kulvapen samt hagelgevär. Målen borde också precis som i dag vara både fasta och rörliga. Men de borde också vara realistiska!

När det kommer till kulskytte bör eleven först få en studsare med ett ej inskjutet sikte. Första momentet består i att skjuta in geväret på 100 meter. Detta ska klaras av med endast ett visst antal patroner.

Väl därefter sker skytte mot fasta mål med jägarstöd eller på frihand på 100, samt 200 meter. Även om man inte skjuter på så långa avstånd under jakt, men man får en bra uppfattning om sin egen förmåga.

Löpande skyttet sker på max 50 meter och innebär endast skott mot löpande figur, åt båda hållen. Här tränas på snabb omladdning samt stress. Vi vet att skott mot springande vilt sällan avlossas på långa håll och därför bör man också träna på kortare håll. Under träningsskyttet fram till uppskjutningen kan momentet dessutom varieras genom att man placerar granruskor eller andra objekt i vägen längs med rälsen.

Hagelskytte

Är det någon som är redo för en sträckjakt efter att ha träffat fyra av sex frånduvor? Hagelskyttepraktiken under en jägarexamensutbildning bör naturligtvis baseras på en sportingstig med stor variation på duvornas kastare. (Och ja, det kan finnas en rabbit som ersätter dagens räv.)

Låt säga att du har totalt tio duvor att träffa. Du har två skott per duva och bör för bestått prov i alla fall ha träffat åtta av tio.

Det låter kanske svårt och jag är inte ens säker på att jag hade klarat det på första försöket, men det är å andra sidan min poäng. Jaktskyttet är många gånger knivigt och har man under sin utbildning tränat på kniviga situationer är man oändligt mycket mer förberedd på vad som kan inträffa i det verkliga jaktlivet.

Skjut upp varje år

I Norge har man till skillnad från i Sverige krav på att uppvisa ett giltigt intyg inför varje höst man vill jaga högvilt. Det är ju en genial idé eftersom skyttekunskaper är lite som kondition. Tränar du inte kontinuerligt tappar du snabbt formen, men med ett par turer till banan är du snabbt tillbaka igen.

Således borde skyttedelen i jägarexamensprovet vara årligen återkommande. Ska du jaga med hagelgevär ska du klara provet. Ska du jaga med kulgevär gäller naturligtvis samma sak.

Att det här kommer att bli verklighet tror jag inte en sekund, men man kan ju alltid hoppas.

 

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser