död fågel, fågelinfluensa
Nu är det klart. Det blir kommunerna som får ansvara för fåglarna som dör av årets variant av fågelinfluensan. Foto: Gettyimages

Döda fåglar är kommunens ansvar

I flera veckor har det varit oklart vem som egentligen ansvarar för alla fåglar som just nu dör av fågelinfluensan. I väntan på att ansvarsfördelningen ska bli klarlagd har fågelkadavren på flera håll blivit liggande i drivor. Nu står det klart, att de döda fåglarna är kommunernas ansvar.

"}}

Flera av stränderna på Västkusten och Gotland har de senaste veckorna varit fulla av döda fåglar. I väntan på att myndigheterna ska bestämma vem som ansvarar för omhändertagandet av kadavren har de blivit liggande.

Kommunerna ansvariga

Nu står det klart att det är kommunerna som ska ombesörja omhändertagandet. Med anledning av det gick Jordbruksverket idag ut med särskilda direktiv för hantering av fåglar som dött av influensan till såväl kommunerna som våra 21 regioner.

Enligt Jordbruksverket sprids den höggradigt smittsamma fågelinfluensa som just nu plågar fåglarna i Sverige och övriga Europa i första hand av vilda fåglar. Risken för att tamfåglar smittas är överhängande. Men vi människor behöver, enligt myndigheten, inte oroa oss.

Endast några enstaka fall av den aktuella fågelinfluensavarianten har de senaste åren upptäckts hos människor. Samtliga drabbade ska ha fått milda eller obetydliga symptom.

Kadaver ej smittsamma

Döda fåglar är inte smittsamma. Trots det rekommenderar Jordbruksverket att den som hanterar döda fåglar ska använda skyddshandskar och tvätta händerna noga efteråt.

Där döda fåglar hittas, kan även levande fåglar och färskt fågelträck finnas. Eftersom båda utgör en smittrisk avråds personer som håller fjäderfä eller hobbyfåglar från all hantering av döda fåglar.

Gräv ned eller plasta in

Den som hittar döda fåglar uppmanas att låta kadavren ligga, alternativt gräva ned dem, så att inga andra djur kommer åt dem.

Om fåglarna inte kan grävas ned kan mindre fåglar läggas i en plastpåse. Påsen får dock bara fyllas till max hälften, så att den går att försluta ordentligt. Den väl förslutna påsen med den döda fågeln ska därefter läggas i ytterligare en plastpåse som också måste förslutas väldigt noga. Det förpackade fågelkadavret ska därefter kastas i soporna, tillsammans med annat brännbart material.

Förbränn i dubbla sopsäckar

Är fåglarna för stora eller för många för att läggas i en vanlig tunna för hushållsavfall ska de samlas upp i dubbla sopsäckar och köras direkt till förbränning. För att de döda fåglarna ska kunna tas omhand på ett säkert sätt måste man i förväg kontakta förbränningsanläggningen för att få instruktioner om hur kadavren kan tas emot.

Den som hittar döda vilda fåglar bör rapportera in fyndet till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, på webbadressen: https://rapporteravilt.sva.se