Klart för vargjakt i Norrbotten

Nu har Naturvårdsverket gett klartecken för skyddsjakt på den varg som härjat i renhjordarna i Porteområdet, nära Sarek i Norrbotten.

– I området finns tusentals renar i två stora hjordar. Det är dåligt om bete på grund av besvärliga snöförhållanden i vinter. Eftersom det finns risk att vargen sprider renhjordarna och renskötseln allvarligt försvåras i området är villkoren för skyddsjakt uppfyllda, säger Johan Bodegård, tillförordnad chef för Viltförvaltningsenheten, i ett pressmeddelande. Länsstyrelsen i Norrbotten har förgäves försökt skrämma iväg vargen, men varje gång har den återvänt till det rentäta området. Vargen har bland annat rivit fem renar i Tuorpons sameby.
Vargen upptäcktes i början av året öster om Tjåmotis i Jåhkågasska sameby i Norrbottens län. Länsstyrelsen har gjort försök att skrämma bort den men den återvänder till området med de stora renhjordarna.

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser