Klart för licensjakt på lodjur i Jämtland

Nu är det klart med tilldelningen i lodjursjakten i Jämtland.

Det här är länsstyrelsens karta över lodjursjakten 2020 i Jämtland. Karta: Länsstyrelsen, foto: Gettyimages, fotomontage

Länsstyrelsen meddelar på sin hemsida att totalt 23 lodjur får fällas i Jämtland under jakten som får pågå mellan 1 mars och 15 april.

Länet är uppdelat i åtta jaktområden och lodjur får jagas i sju av områdena.

Länsstyrelsen skriver om syftet med jakten:

”Lodjursstammen i länet har under ett flertal år legat över förvaltningsmålet om 24 föryngringar. Licensjaktens främsta syfte är att minska skador orsakade av lodjur för rennäringen. Syftet med beslutet är därför att genom licensjakten nå målet för lodjursstammens storlek i länet samtidigt som de övergripande nationella målen för lodjursstammens utveckling beaktas.”

Så här fördels jakten i de olika områdena:
1: högst 5 lodjur får fällas
2: högst 5 lodjur får fällas
3: högst 4 lodjur får fällas
4: högst 2 lodjur får fällas
5: högst 2 lodjur får fällas
6: högst 2 lodjur får fällas
7: högst 3 lodjur får fällas

Jakten i område 2 omfattar endast singeldjur. I övriga sex områden får jakten bedrivas efter lodjur oavsett kön och ålder.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Ny vargattack i Småland natten mot fredagen

Ännu en vargattack mot får inträffade natten mot fredagen vid fårbesättning i Gislaveds kommun. – Sex får dödades och två får saknas, säger Jens Mattsson vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼