Klart för första jakten någonsin i norska vargzonen

Norge (JJ) På nyårsdagen inleds den första vargjakten någonsin i den norska vargzonen.

SVT Värmland är ett av de medier som rapporterar om jakten där 16 vargar får skjutas.

Det är endast inom vargzonen, en smal remsa av landet som ligger längs nationsgränsen mot Sverige, som Norge tillåter att vargar bildar revir och förökar sig.

Hittills har vargjakt bara tillåtits utanför vargzonen. Nu ska två flockar inom zonen, Osdalsreviret och Julussareviret jagas.

– Vi har börjat spåra och samarbetar med markägare om plogning av vägar så att allt ska vara klart imorgon, säger Arne Sveen, ledare för jaktlaget i Åmot, till NRK.

WWF har stämt staten

Utanför vargzonen jagas 26 vargar, en jakt som inledes strax före jul.

Norska WWF har stämt staten i domstol för att få stopp på jakten. Domstolen beslutade inte om något stopp för jakten, alltså inhibition, och väntas avgöra om jakten kan anses laglig i slutet av nästa vecka.

Knut-Arne Gjems, ledare för Norges jägar- och fiskeriförbund i Hedmark, tror inte att domstolen underkänner jakten. Han ser fram emot jakten men tror att den blir svår för jägarna.

– Det är stora väglösa områden med mycket snö. Det blir svårt, säger Gjems till NRK.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser