Katastrof för älgstammen i Småland

Under de senaste åtta åren har älgstammen minskat i Småland. Nu närmar den sig katastrofalt låga siffror visar jägareförbundets sammanställning av Älg-obs.

Värst är det i Eksjö-skogarna där behöver jägarna 16–18 timmar innan de kan observera en älg. Kalvfödslarna har också minskat drastiskt, i fjol födde älgkorna i genomsnitt 0,76 kalvar vardera. För två år sedan var reproduktionstalet 0,9 kalvar.
Bristen beror i första hand på en uppenbar tjurbrist. 1999 bestor älgstammen av 34 procent tjurar, i fjol var motsvarande siffra 25 procent. Dessutom är tjurarna unga, de flesta bara ett år.
Nu vill många jägarna införa ett totalt tjurförbud kommande älgjakt.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser