”Katastrof” för älgjakten i vargområden i Västmanland

Västmanland (JJ) Jägareförbundet i Västmanland slår larm om älgstammen i vargområdena i länet. – Det är katastrof, säger jaktvårdskonsulent Lars Björk.

25 vuxna älgar att skjuta på 75 000 hektar. Det är verkligheten i hårt vargdrabbat område i Västmanland. Fotomontage: Gettyimages

Västmanland har vargrevir framförallt i området mellan Skinnskatteberg och Köping, väster om Västerås och riksväg 66.

– Där är det jäkligt skraltigt med älgstammen – älgarna räcker inte till för jägarna. Älgskötselområdena Köping-Berg och Skinnskatteberg-Riddarhyttan är på sammanlagt 75 000 hektar. De har delat ut 25 vuxna älgar till jakten. Sveaskog är största markägare och har inte motsatt sig planen, berättar Lars Björk.

Långt fler vargar än planen

Om man räknar hela vargrevir och revir som delas med andra län, är Västmanland tyngt av närmare fem vargrevir.

– Vargarna tar 390 älgar per år i Gunnilbo älgförvaltningsområde. Förra året fällde jägarna 210 älgar. Det är katastrof, konstaterar Lars Björk.

Förvaltningsmålet ska vara ett till två revir, enligt förvaltningsplanen. Jägareförbundet trycker på att för att få till rejäl vargjakt.

– Vi hävdar definitivt att vi ska hålla förvaltningsplanen. Svaret från länsstyrelsen är att det inte finns tillräckligt med revir på andra håll i Sverige. Men vi kan ju inte vara övriga Sveriges samvete, säger Lars Björk.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser