”Katastrof” för älgjakten i vargområden i Västmanland

Västmanland (JJ) Jägareförbundet i Västmanland slår larm om älgstammen i vargområdena i länet. – Det är katastrof, säger jaktvårdskonsulent Lars Björk.

25 vuxna älgar att skjuta på 75 000 hektar. Det är verkligheten i hårt vargdrabbat område i Västmanland. Fotomontage: Gettyimages

Västmanland har vargrevir framförallt i området mellan Skinnskatteberg och Köping, väster om Västerås och riksväg 66.

– Där är det jäkligt skraltigt med älgstammen – älgarna räcker inte till för jägarna. Älgskötselområdena Köping-Berg och Skinnskatteberg-Riddarhyttan är på sammanlagt 75 000 hektar. De har delat ut 25 vuxna älgar till jakten. Sveaskog är största markägare och har inte motsatt sig planen, berättar Lars Björk.

Långt fler vargar än planen

Om man räknar hela vargrevir och revir som delas med andra län, är Västmanland tyngt av närmare fem vargrevir.

– Vargarna tar 390 älgar per år i Gunnilbo älgförvaltningsområde. Förra året fällde jägarna 210 älgar. Det är katastrof, konstaterar Lars Björk.

Förvaltningsmålet ska vara ett till två revir, enligt förvaltningsplanen. Jägareförbundet trycker på att för att få till rejäl vargjakt.

– Vi hävdar definitivt att vi ska hålla förvaltningsplanen. Svaret från länsstyrelsen är att det inte finns tillräckligt med revir på andra håll i Sverige. Men vi kan ju inte vara övriga Sveriges samvete, säger Lars Björk.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼