Kasper – en harpiska av rang

21 harar första året Hamiltonstövaren Hagets Kaspers jaktkarriär är en riktig solskens­historia. Hans jaktliga bana började i Finland, men han kom snart tillbaka till Sverige och utvecklades till en otroligt duktigt hund. Meritlistan imponerar och två gånger har han erövrat titeln nordisk rasmästare. – Jag vet inte vad man ska säga, han är helt enkelt en drömhund, berömmer husse Mårten Strömberg från Hedesunda. Text och foto: Ted Karlsson

Uppfödare till Kasper är den kände stövarprofilen Kalle Engvall. När kullen föddes 2006 fick en han från Finland en förfrågan om valp.
– Det är väl inte särskilt vanligt att stövare exporteras åt det hållet och speciellt inte en hamiltonstövare. Men den äldre mannen i Finland hade en gång fått uppleva en duktig hamilton som han blev väldigt förtjust i och nu ville han ha en själv, berättar Mårten när vi träffas.
Kasper var tidigt utvecklad och redan innan han var ett år hade det skjutits 21 harar för honom. Tyvärr fick hans finska ägare aldrig uppleva vilken stjärna Kasper blev. Han drabbades av sjukdom och strax innan Kasper meriterades på jaktprov dog mannen.
– Då mannen i Finland, som ägde Kasper, blev sjuk fick Kalle Engvall frågan om han kunde ta tillbaka valpen som nu var unghund och då vi samtidigt hade mist en hund så föll det sig så att han hamnade hos mig och pappa Örjan och det har vi aldrig behövt ångra, säger Mårten med ett leende.

Ung och ouppfostrad
Säsongen går mot sitt slut men trots djup snö och kyla gjorde Kasper ett utmärkt arbete till glädje för husse MårtenKasper, eller Pojo som han lystrade till sedan sin tid i Finland, var egentligen en riktig odåga när han kom till Sverige.
– Det var en hund som var van att vara ute i hundgård. Han hade nästan aldrig varit inne så det blev en hel del jobb den första sommaren efter att vi hämtat honom i Finland, berättar Mårten.
Grunddressyr, social träning och ett rejält försök att ta igen den tid man missat genom att inte ha honom från valpstadiet tog mycket tid och energi för far och son Strömberg men det har de inte behövt ångra.
Ryktet om Kaspers förmåga hade förstås följt med honom från Finland och framåt höstkanten skulle det testas. Var det bara prat eller stämde det att han var den talangen i skogen som hörsägen förmedlade.
– Jag kan väl säga att vi inte blev besvikna när vi löste kopplet på honom första gången, skrattar Mårten.
Kaspers första drev i Sverige resulterade i 70–80 minuter på en jämtländsk hare och det var början till en riktig framgångssaga. En oslipad diamant var funnen!

Prisdrev direkt
Kasper jobbade snabbt och rutinerat på tappterna varje gång som haren försökte lura honom.Första säsongen på svensk mark fick det bli träning och jakt. Kasper utvecklades bra och hösten därpå ansåg Mårten och Örjan att han var mogen för jaktprov.
Redan första försöket på jaktprov resulterade i prisdrev. Visst kom det något bakslag i provkarriären men mot slutet av säsongen var två förstapris i hamn och Kasper var därmed klar för elitklass.
– Jag tycker det är viktigt att vi meriterar våra hundar och utvärderar vad vi lyckas med i avel, så det var en självklarhet att starta honom på prov, klargör Mårten.
Första elitettan och därmed sitt championat tog Kasper i januari 2010. Därefter har Mårten startat honom på ett antal prov.
– Jag tycker det är kul med jaktprov och extra roligt har det förstås varit att Kasper fått visa upp sina bästa sidor, nämligen hans härliga jaktegenskaper på barmark.
Provstatistiken bekräftar det Mårten säger, Kasper har presterat imponerande prov på barmark.
I november 2010 blev resultatet 120 drevminuter och 62 egenskapspoäng första dagen och 81/58 andra dagen. I december 2011, även den gång på barmark, 120 plus 63 respektive 120/62. Totalt har Kasper erövrat tre elitettor varav två är på barmark.

Rasmästare x 2
Två gånger har Kasper erövrat titeln nordisk rasmästare. Första gången var hösten 2011 då provet avgjordes i Västernorrland. Senaste gången var nu i höstas då Norge stod som värd för arrangemanget. Tilläggas kan att han vid båda dessa tillfällen även vunnit respektive elitprov totalt för alla raser.
– Vi hade två mycket fina dagar i Norge. Tyvärr lyckades det inte fullt ut första dagen då det slutade med ett tredjepris. Kasper revanscherade sig dock ordentligt andra dagen och gjorde en helt suverän prestation med skyhöga poäng och ett förstapris.
Tyvärr för Kaspers del så räckte det inte hela vägen till championatet även i Norge men fler chanser kommer.
Kasper är inte bara en stjärna i skogen, han har även visats upp i utställningsringen med mycket gott resultat.
– Som vanligt är jakten det viktiga men har man även förmånen att få fram en hund som är snygg så är det ju extra kul, säger Mårten med ett leende.
Kasper har aldrig tilldelats lägre pris än förstapris och i jaktklass blev det tre certifikat på fyra utställningar.
– Han hade kanske vunnit på att vara någon centimeter högre och ha lite mer massa men samtidigt hade det kunnat påverka i negativ riktning. Som han är nu så är det en jaktmaskin som verkar hålla för hur mycket jakt som helst, konstaterar Mårten.

Provad i avel
Kasper är förstås provad i avel. Tre parningar har det blivit hittills.
– Genom att jag är och har varit väldigt aktiv inom föreningslivet med uppdrag som bland annat avelsråd så har det nog påverkat. Man vill ju inte framhäva sin egen hund utan de som har valt att para med honom har själva kommit med förslaget, berättar Mårten.
De tre kullarna är alla födda 2011 så ännu är det för tidigt att slutligt avgöra hur resultat blir men enligt uppgift visar många av valparna positiva signaler i skogen.
– Under 2012 nekade jag faktiskt någon parning eftersom jag var lite fundersam då kullarna blivit ganska små efter honom. Dock ska jag ta honom till en veterinär så att de får göra en fertilitetstest och visar den att allt är okej så blir det kanske ytterligare någon parning på honom.

Arbetsvillig
Hur gick då dagens jakt? Jodå, Kasper gjorde ingen besviken trots att förutsättningarna inte var de bästa, rejäl kyla med ner under minus 20 grader på natten och en kall morgon.
Mårten löste kopplet i ett område där han visste att det skulle finnas en hare och det bevisade Kasper. Mindre än halvtimme från släpp hördes Kasper stämma i den snötyngda skogen. Haren buktade stundtals trångt i sina löpor men Kasper redde ut problemen. En gång fick vi dessutom en skymt av haren men något skottillfälle blev det aldrig.
– Nej, nu bryter vi och tänder en brasa och grillar lite korv. Nu har han hållit på med haren i över två timmar så det får räcka i denna kyla och snö, konstaterar Mårten som envist stått med tummen på säkringen för att om möjligt få chansen om haren skulle dyka upp.

Kasper är utställningschampion och har ett vackert huvud med tydlig könsprägel.
Fakta:
SE JCH, SE UCH Hagets Kasper S36975/2006.Efter: Harlyckans Fix S20270/98.
Undan: Barksjöns Arja S32664/2000.
Ägare: Mårten Strömberg, Örjan Strömberg, Hedesunda.
Uppfödare: Karl Engvall, Hedesunda.

Utställning
2009
SvStk    Eva Jönsson    1 Jkl, R Jkk

2010   
SvStk    Lars Widén    1 Jkl, 2 Jkk, CK, Cert, 3 Bhkl
SvStk    Gunnar Norlin    1 Jkl, 1 Jkk
SvStk    Olle B Häggkvist    1 Jkl, 2 Jkk, CK, Cert, 3 Bhkl
SvStk    Göran Fastén    1 Jkl, 1 Jkk, CK, Cert, 2 Bhkl

Jaktprov
2008/2009
SvStk    Elon Gavelin    3 Ökl
SvStk    Owe Karlsson    2 Ökl
SvStk    Alf Wahlman    2 Ökl
SvStk    Per Nord    2 Ökl
SvStk    Owe Karlsson    0 Ökl
SvStk    Gillis Östling    1 Ökl
SvStk    Karl-Erik Eriksson    1 Ökl

2009/2010   
SvStk    Lars Törnkvist    1 Ökl    2 Ekl
            Rolf Pellving    3 Ökl
SvStk    Kjell Nordberg    0 Ökl    0 Ekl
            Gunnar Alfredsson    0 Ökl
SvStk    Stefan Larsson    1 Ökl    1 Ekl
            Tommy Öman    1 Ökl

2010/2011   
SvStk    Christer Björkman    Godkänd RR-prov
SvStk    Per-Inge Wirén    3 Ökl    0 Ekl
            Gunilla Karsbo    0 Ökl
SvStk    Nisse Hermansson    1 Ökl    1 Ekl
            Mats Eriksson    2 Ökl

2011/2012   
SvStk    Pär Sjölin    0 Ökl    0 Ekl
            A-K Södergård    0 Ökl
SvStk    Peter Moberg    1 Ökl    1 Ekl
            Leif Toivoinen    1 Ökl

2012/2013
SvStk    Lars Äng    0 Ökl    0 Ekl
            Henrik Österdal    0 Ökl
Nhk      Norsk domare    3 Ökl    2 Ekl   
            Norsk domare    1 Ökl
SvStk    Ingemar Persson    1 Ökl     1 Ekl
            Henrik Kåren    1 Ökl

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser