Kanonstart på lojakten

Junsele (JJ) Rovdjursjägaren Stefan Lindström, Näsviken, har haft en kanonstart på årets lojakt. I går fälldes den tredje lokatten för hans hundar.

Stefan Lindström har haft en fantastisk start på årets lojakt. Vid premiären fällde han en lodjurshona på drev för finnstövarna Clint och Bull, vid en jakt i Lungvik, utanför Kramfors.

– Det blev cirka en timmes drev för hundarna, Bull som är min egen och jaktkompisen Andreas Dynesius hund Clint. En mager hona på 8,5 kg, berättar Stefan.

Dagen efter var det dags igen och Stefan sköt ännu en lokatt på drev.

– Vi var kvar i samma område utanför Kramfors där en fårbonde haft problem med att lokatter rivit hans får. Jag släppte min unga finnstövare Lynx, som blir två år i april. Men vi spårade länge och det blev först på eftermiddagen vi släppte.

– Lynx drog gick på slag i cirka två kilometer innan han reste lon. Jag hörde inte drevet utan gick upp på berget för att se vad han häll på med, jag såg på pejlen att det gick runt runt och plötsligt mötte jag lon och sköt den. En hona på 17 kg, berättar Stefan.

I går var återigen Stefan på en lyckad lojakt. Jägaren Dan Larsson, Junsele, ringde och hade sett lospår efter två djur söder om Junsele i trakten av Mo.

– Vi ringade aldrig utan jag gick på spåren med Bull och Lynx som tog upp redan efter 500 meter. I drygt två timmar gick drevet i jäkligt brant och besvärlig terräng. Långa stunder var det gångstånd men jag han aldrig in och till slut träade lodjuret.

– Jag brukar aldrig skjuta själv när katterna går i träd utan då får den som ringt in mig komma och skjuta, så Dan fick avsluta jakten, berättar Stefan.

Lokatten var en hona på 17 kg. Och det fjärde lodjuret för unghunden Lynx, som redan ifjol var med om två skjuta lokatter.

– Vi har ringat den andra lon i samma område just nu. Så vi kommer att släppa inom kort, vi har en decimeter nysnö på skare och förhållandena är ganska bra. Jag hör av mig senare idag till Jaktjournalen om vi lyckas igen… avslutar Stefan Lindström via mobiltelefon strax söder om Junsele.

Har Du spännande rapporter från årets lojakt, Skicka MMS till Jaktjournalen, tel 070-395 00 94, så ringer vi upp.

Gårdagens lokatt fälldes av Dan Larsson, Junsele, och den tredje för Stefan Lindströms hundar i vinter.

AKTUELLT

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser