Ingemar Lind fotograferad under ett av sina filmuppdrag. Nu vill åklagaren ha honom fälld för artskyddsbrott. - Hade jag stört fjällräv hade jag inte fått alla mina bilder och filmer, säger Ingemar Lind. Foto: Privat

Känd naturfilmare åtalad för artskyddsbrott mot fjällräv

Den kände naturfilmaren Ingemar Lind stod på onsdagen inför rätta åtalad för artskyddsbrott. Åklagaren vill ha honom fälld för att ha stört fjällrävar med valpar.- Jag gick närmare för att dokumentera den fångstbur som forskarna ställt mitt på lyan - ett hemfridsbrott, säger Ingemar Lind till Jaktjournalen.

"}}

Han beskrivs som en mycket känd naturfilmare och säger själv att han bland annat var med och startade SVT-programmet ”Mitt i naturen”.

2016 utsågs han till första hedersmedlem på Scandinavian Wildlife Film Festival.

Den 20 juli 2020 besökte han en fjällrävslya i närheten av Ramundberget i Härjedalens kommun. Jaktjournalen har inte lyckats nå någon ansvarig tjänsteman som arbetar med fjällrävar vid länsstyrelsen i Jämtlands län, men SVT har tidigare uppgivit att Ingemar Lind fått ett föreläggande, att han inte får vistas närmare än 300 meter från fjällrävslyor.

Ingemar Lind uppskattar att han den 20 juli 2020 var 50 meter från lyan.

”Tydligen dödsfiender”

– Jag var och tittade på lyan och då hade de ställt en bur att fånga valparna i. Jag tycker att det är ett hemfridsbrott av forskarna att ställa en bur mitt på lyan, så att rävarna i princip måste gå igenom den för att komma in i lyan. Det är ett artskyddsbrott och det ville jag dokumentera, säger Ingemar Lind.

Det fanns en forskare från Projekt fjällräv på plats och hon sa åt Lind att han inte fick befinna sig där. Senare fick han veta att han var polisanmäld och att det startats en utredning.

Ingemar Lind säger att han värnat fjällrävar i 50 år.

– Jag har med hänsyn, respekt och ödmjukhet jobbat för fjällrävarna. Men jag polisanmälde forskarna för djurplågeri för de lappar de sätter i öronen på valparna och sedan dess är vi tydligen dödsfiender, säger Ingemar Lind.

”Stört fjällrävar”

På onsdagen åtalades han för artskyddsbrott vid Östersunds tingsrätt. Åklagaren skriver i stämningsansökningen att Lind ”uppsåtligen eller av oaktsamhet avsiktligen stört vilt levande fjällrävar under deras uppfödningsperiod genom att uppehålla sig i omedelbar närhet till en av fjällräv bebodd lya.”

– Jag vill inte ha ”stört rävar” i brottsrubriceringen. Jag värnar fjällrävar och det fanns inga rävar utanför lyan under den tid jag var där. Är det någon som stört rävarna så är det de som ställde buren där, säger Ingemar Lind.

Åklagaren yrkar på att han ska dömas till 30 dagsböter för artskyddsbrott.

”Vi har alla tillstånd”

Anders Angerbjörn vid Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet startade Projekt fjällräv på 1980-talet och är idag chef för projektet. Han framhåller att projektet har alla tillstånd som krävs för bland annat fångst och märkning av fjällrävar.

– När vi anmäldes för öronmärkena modifierade vi dem och hanteringen – bland annat med mer desinfisering av öronen på valparna. Det är många som har åsikter om vår verksamhet, men vi har alla tillstånd och har inte förlorat en enda valp som vi fångat under alla år, säger Anders Angerbjörn.

Han vill inte närmare kommentera ärendet eller anklagelserna om djurplågeri som Ingemar Lind för fram.

– Det här handlar om en människa som har sitt hjärta hos fjällen och fjällrävarna. Jag vill inte lägga mer bränsle på brasan i den här konflikten, säger Anders Angerbjörn.

Dom i målet med åtalet mot Ingemar Lind väntas komma den 27 april.