Jaktnyheter

Känd myskoxe avlivad – skada upptäcktes då älghund ställde honom

Myskoxen Sam har avlivats efter att han upptäckts vara skadad. Arkivfoto: Polisen

Myskoxen, som kallas Sam, har varit i rampljuset varje höst i flera år när han vandrat sin egen väg genom Jämtland. Nu har han dock avlivats efter att en älgjägare upptäckt att han inte mådde bra.

Myskoxen Sam blev lite av en kändis när det för ett par år sedan ansöktes om skyddsjakt på honom. Det var efter att han han varit nära bebyggelsen och bland annat också oroat kor i en hage.  i orten Ljusnedal. Om detta har Jaktjournalen tidigare rapporterat.

Läs också: Myskoxen Sam kan bli skjuten

Det var under årets älgjakt som en jakthund ställde oxen vid Nyvallen. En jägare kontaktade polisen då han kunde konstatera att myskoxen inte verkade må bra. Länsstyrelsen skickade då ut viltvårdare som tog beslut om avlivning. Troligtvis rör det sig om ett benbrott. Det uppger Jämtlands tidning.

– Det är jättetragiskt att det nu minskar från uppskattningsvis 12 till 11 myskoxar i länet, men vad jag har förstått och kunde avgöra när jag åkte och tittade på honom för en vecka sedan var det ett djur som inte mådde bra” säger Ida Näslund på Myskoxcentrum till P4 Jämtland.


Kroppen ska nu undersökas på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA.

logo
Andreas Åsenheim