Källstigens Garbo siktar på tredje raka SM-titeln

Stig siktar på en tredje SM-titel med Garbo. I år är hon ännu bättre. Efter bara ett par minuter börjar väckskallen eka i den täta granplanteringen. Snart övergår det i ett taktfast skarpt taxskall och Stig Larsson, Träslövsläge, nickar nöjt. – Nu är det drev! SE J(D)CH Källstigens Garbo är resultatet av 20 års eget avelsarbete. Efter två raka SM-titlar tillsammans kan man inte kalla det annat än succé. Garbo är just nu Sveriges hetaste tax! Text och foto: Mikael Öman

Drevet går runt ett par varv i den täta granplanteringen innan det förflyttar sig ner i dalen i den bortre delen av planteringen. Hela tiden lyssnar Stig med vaket öra.
– Det är utan tvekan rådjur. Det märks på hennes ton i skallet och på det sätt det förflyttar sig.
Eftersom upptaget kom så pass tätt inpå har Stig hela tiden stått frusen till marken för att inte stöta djuret.
– Vi tar oss upp på höjden, säger Stig när drevet sakta förflyttar sig bortåt.
Han kollar sin gps och konstaterar att drevet följer dalgången ut mot grusvägen som leder in till marken.
– Det finns gott om passkyttar där borta så förhoppningsvis har vi turen med oss.
Det dröjer heller inte länge in­nan det rapporteras på radion att Garbo, eller ”Donna” som hon kal­las till vardags, driver flera rådjur.

Stig vill ha tuffhet i sina taxar så att de orkar flera drev på en dag utan att tröttna.Förädlande avelstänk
Medan drevet är långt i från oss berättar Stig hur allt började för över 20 år sedan.
– Jag köpte min första tax 1975 men 1991 började jag med den linje jag har i dag. Det hela var en slump. Jag blev påkörd på söderleden utanför Göteborg. Bilen flög 24 meter men jag klarade mig mirakulöst nog. Det gjorde däremot inte mina två taxar som satt i bagaget. Efter det valde jag att skaffa taxtiken Rana 1991.
Undan Rana har Stig sedan haft två dubbelchampions, Donna och sedan Klara som Garbo är undan.
 – Ända sedan jag började har jag försökt få bort små defekter och förädlat det jag vill se i en jakt­tax på ett högst medvetet sätt. Jag letade helt enkelt efter hantaxar som kunde förstärka och få in de nya karaktärsdrag jag ville ha i linjen. Jaktegenskaperna har alltid varit prioriterade.  

Buktar tillbaka
Garbo har full fart på djuren och drevet har gått i en vid cirkel på andra sidan vägen.
– Nu är det på väg tillbaka. Jag satte två man nere vid en vägsnutt som djuren brukar gå över. Det ser ut som de kommer att komma där även denna gång, säger Stig.
Djuren passerar vägen och kort därefter passerar även Garbo men inget skott hörs.
– Det var konstigt, kommenterar Stig.
Snart kommer rapporter via radion att det är en get följd av tre mindre kid. Två passkyttar har sett djuren utan att komma till skott.
Drevet går nu tillbaka upp i dalen. Stig har tagit sig ner från toppen och upp på en liten höjd där han ser nästan 360 grader runtom sig.
– Det låter tyvärr som att de kommer i den täta granskogen längre ner i dalen. Där går det inte att komma åt dem, konstaterar Stig.
Samtidigt hörs ett knak i den lite glesare ungskogen nedanför. Plötsligt skymtar vi ett mindre rå­djur som kommer ut ur skogen rätt emot oss.

Bockkidet kom på bara 15 meter i helt öppet läge.Tröttnar aldrig
Garbo är en exceptionellt drevsäker hund med ett fantastiskt skall. Det är en av orsakerna till hennes fantastiska meritlista. Två raka SM-titlar är ett tydligt kvitto på att Stig har ett riktigt ess i Garbo.
– Garbo har det mesta. Jag har alltid haft en tydlig idé om att ta fram starka hundar som tål hård jakt. Garbo kan göra flera drev på en dag och har samma energi kvar ändå. Det är en av hennes största styrkor framför allt när det kommer till tävling.
SM-tävlingen 2011 blev stenhård och Garbo tog hem segern på ett bättre skall, något som Stig också håller högt.
– Hon har ett fantastiskt skall som är tätt och ärligt. Hennes kontakt med drevdjuret har gett henne många poäng genom åren. Hon är mellan en och en halv till tre minuter efter drevdjuret och klarheten i skallet gör att det alltid buktar bra.
Garbo nyanserar dessutom väl vilket gör att Stig ofta kan bedöma hur långt efter hon ligger. Blir det tappt på väg eller liknande tystnar hon direkt. När hon är på spåret igen börja skällan ljuda.   

Husse tar ur bocken och premierar Garbos dagsverk.Äntligen skottchans

Stig höjer hagelbocken men håller inne med skottet. Djuret passerar nedanför oss på bara 15 meter.
Hagelbocken läggs an på nytt och nu smäller det omgående. Rådjuret singlar ner framför oss.
– Jag ville vara säker på att det var ett bockkid. Vi ska spara hondjuren så långt det går, berättar Stig
Stig står kvar och lyssnar på hur Garbo driver vidare. Drevet kom­mer inte närmare vilket tyder på att gruppen om fyra splittrat sig och att bockkidet kom upp till oss.
– Det verkar som att hon fortsätter!
Gps-pejlen bekräftar att Garbo fortsätter driva resterande djur bort från oss.
– Hon har drivit i snart 90 minuter så det är troligt att hon släpper dem rätt så snart och kommer tillbaka. Hon driver oftast inte mer än 90 minuter.

Lagom drevtider
Stig förklarar med passion vidare de pusselbitar som gör Garbo så komplett.
– Mina taxar ska driva mellan en och två timmar. Helst strax över timmen. När det gäller Garbo så är hon aldrig borta mer än två timmar från upptag till återgång. Dessutom gör hon riktiga bryt. Hon går inte och gläfser på vägen tillbaka utan bryter och är snabbt tillbaka hos mig.
Garbos sök är också på hennes plussida. Med frenesi söker hon snabbt men ändå noga av större områden.
– Hon hittar alltid vilt. De komponenterna har jag medvetet försökt förstärka i avelslinjen. Jakten blir så mycket roligare när det blir flera kortare drev. Dessutom är det en fördel när man kommer i tävlingssammanhang.
Stig avbryter sitt resonemang när han ser att Garbo tystnat och är på väg tillbaka.
– Nu kommer hon!
Stig tar sig ner till vägen där bilen står parkerad och snart kommer Garbo i full fart mot husses famn.

Idel ettor med höga poäng
Kollar man på Garbos meritlista förstår man att hon är en av Sveriges bästa. Hon startade sitt första jaktprov som tvååring och två månader senare var hon jaktchampion. Nio raka ettor, i genomsnitt 49,7 poäng, och tre Drevcert utan ett enda misslyckat prov är imponerande.
– Hon har aldrig misslyckats och blir bara bättre och bättre, berättar Stig.
2009 tog Garbo två raka drev­ettor på 53 poäng vardera. Det gjorde henne till ”Hallandsmästare” och gav en plats i SM 2010.
Väl där tog hon hem segern och kvalificerade sig därmed till 2011 års mästerskap.
– Det är otroligt kul att ha en hund som är bland de bästa. Sedan ska man ha lite tur med lottning av mark och att det finns vilt och så, men så länge hon presterar så som jag vill att hon ska är jag nöjd.
2011 tog Garbo sin andra raka SM-titel och är därmed kvalificerad till årets SM. Om det blir en tredje raka vågar Stig dock inte sia om.
– På SM-nivå är det många otroligt bra hundar vilket gör att det kan bli allt från vinst till femte eller tionde plats. Hon lär inte vara sämre i år och jag är nöjd om hon gör samma resultat som 2011. Hur långt det sedan räcker placeringsmässigt får vi se.

Jakten nummer ett

Dagens jakt bekräftar allt det som Stig berättat. Med Garbo i koppel beger sig Stig upp till skottplatsen för att börja passa den lilla bocken.
– I dag fungerade det precis som jag vill. Jag strävar alltid efter att varje jakt ska vara så likt ett jaktprov som möjligt.
Med några säkra snabba snitt är bocken snart urtagen. Det märks att det blivit några stycken genom åren.
I bilen väntar en ivrig Lova, bara elva månader och undan Garbo.
– Hon är till och med mer lovande än Garbo. Det ska bli roligt att se hur hon utvecklas nästa år.
Garbo får motvilligt hoppa in i bilen och det märks att hon vill jaga mer. Stig tar i stället med sig Lova för nytt släpp och det dröjer inte länge innan skogen åter fylls av den ljuva musiken från taxskall. 

Garbo är ur egen avel och Stigs vassaste material hittills.SE J(D)CH Källstigens Garbo, S46344/2006.
Efter: NO JCH SE J(D)CH Gånedalens Bull, S35908/2001.
Undan: SE U(D)CH SE J(D)CH Källstigens Klara, S41845/98.
Uppfödare och ägare: Stig Larsson, Träslövsläge.

Utställning:
2007-09-16    Laxsjön    Eva Jönsson    1 ukl, 1 ukk
2009-04-18    Tvååker    Siv Bengtsson    2 jkl
2009-05-21    Sätila    Nils Molin    2 jkl

Jaktprov
2008-10-03    SVTK Halland    Lennart Andresson    46 p    1:a
2008-11-13    SVTK Hajom    George Pettersson    49 p    1:a
2008-11-27     SVTK Halland    Bengt Bengtsson    49 p    1:a
2009-11-13    SVTK Halland Tk    Thomas Strömberg    53 p    1:a, Drevcert
2009-11-26    SVTK Halland    Arne Nilsson    53 p    1:a, Drevcert
2010-11-08    SVTK Östergötland (SM)    Jan-Erik Karlsson    51 p 1:a
2010-11-17    SVTK Hajom    Stellan Jonasson    49 p    1:a
2010-11-25    SVTK Halland    Peter Diding    45 p    1:a
2011-11-07    SVTK Skaraborg (SM)    Thomas Andersson Jan-Åke Nässén    52 p 1:a, Drevcert
       

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser