Kaliber 12 eller 20

9910kal.jpgFrågan är vanlig, nästan lika vanlig som nationalkalibern 6,5*55:s vara eller inte vara som älgkaliber. Kaliber 12 är i dagsläget den vanligaste men kaliber 20 kommer starkt bland fågeljägare men fler och fler inte minst många rådjursjägare har upptäckt fördelarna med den lätta och smidiga 20-an. De flesta vapenfabrikanter har lätta, smidiga och vackra hagelvapen i kaliber 20, både sida&sida och bockar.

Hagelvapen finns i många kalibrar, den vanligaste är utan tvekan 12-an. I begynnelsen fanns det många fler och grövre kalibrar att välja på. Kaliber 12 är den grövsta som i dag är tillåten för jakt i Sverige. I England används fortfarande kaliber 4 och vapen tillverkas i denna kaliber. Andra ”stora” kalibrar är 2 och 8. På den ”smalare” sidan finns å andra sidan 16 upp till 36.
Sättet att mäta kaliber är ett mycket gammalt mått som innebär att ur ett engelskt skålpund bly tillverkades ett antal exakt lika stora kulor. Diametern kom att bestämma de olika kalibrarnas innermått. För kaliber 12 blev det 18,5 millimeter, kaliber 16 blev motsvarande mått 16,8 millimeter. För kaliber 20 blev måttet 15,7 millimeter.
Tidigare var kaliber 16 mycket populär. I dag är kalibern mera sällsynt även om den är ett utmärkt val och väl tål en jämförelse med 12-an. I stället har kaliber 20 ökat i popularitet framförallt på drillingar och andra kombivapen.
Skillnaden mellan 12 och 20 är väl i ärlighetens namn inte så stor när skjutegenskaperna granskas. Den viktigaste skillnaden är nog vikten.

Vikter

En normalviktig 12:a brukar väga mellan 3 till 3,5 kilo medan en kaliber 20 stannar vid 2,5 till 2,8 kilo. Kanske inte så mycket i hekto men efter en dags vandrande i markerna är ett halvkilo märkbart tyngre. I dagsläget har bland annat Beretta presenterat en lättviktsbock i kaliber 12 som i vikt väl konkurrerar med de lättare kaliber 20 vapnen.
Viktskillnaden ligger naturligtvis i pipornas gods men framförallt i det faktum att kaliber 20 hagelbössor nästan undantagslöst byggs på lättare och mindre baskyler. Merkel och Beretta nyttjar exempelvis samma mekanism till vissa kaliber 20 hagelvapen och dubbelstudsare vilket gör att den intresserade kan beställa trevliga vapenkombinationer.

Ammunition

9910kalb.jpgAmmunition är inget hinder för val av kaliber till hagelbössan. Tillverkarna har i sina program all den ammunition som krävs för både 12 och 20. Det är möjligen så att kostnaderna för kaliber 20 kan vara en tanke högre framförallt för skeet och trapammunition.
En normalpatron i kaliber 12/70 #5 innehåller omkring 220 hagel medan en motsvarande i kaliber 20 innehåller drygt 160 hagel. Det säger sig självt att 20-an ger färre hagel per ytenhet men praktiska skjutprov på ”lämpligt” hagelhåll dvs ca 30-35 meter mot djursiluetter visar att ett välriktat skott ger tillräckligt antal hagel även med kaliber 20.
För den som bär sin ammunition på ripfjället innebär dessutom kaliber 20 en väsentlig viktminskning. Exempelvis väger 100 patroner Rottweil 20/70 #5 kaliber 20 strax under fyra kilo medan kaliber 12/70 #5 kommer upp i dryga fem kilo.
För en lätt och elegant balanserad kaliber 20 är det naturliga patronvalen en lättare laddning som 20/65 med 23 grams laddning. En patron med balanserad träffbild och rekyl. Det finns inget hagelvilt som inte faller för en bra träff på låt oss säga 30 meter. Standardpatroner 20/70 innehåller 27-29 gram hagel och är en alldeles utmärkt patron för jakt. För den som absolut vill plåga sig själv och sitt vapen finns 20/76 med upp till 36 grams hagelvikt. Dessa tyngre patroner tillverkas av Rottweil, Federal, Remington och Winchester.
Kaliber 12 behöver inte någon närmare presentation, det är för alla välkänt att ammunitionstillgången är heltäckande både för jakt och sportskytte.

Skytte

För det praktiska skyttet finns några iakttagelser efter ett omfattande testskjutande mot rådjursfigurer. Det är naturligtvis praktiskt att ha tillgång till utbytbara choker så att en öppen borrning kan väljas. Om inte, kan valet med fördel falla på öppna borrningar som 1/2 och 1/4 och öppnare borrningar.
Det visade sig också, med all önskvärd tydlighet, att skjutavståndet mot rådjursfiguren inte bör överstiga 30 meter om tillräckligt antal hagel ska hamna inom ringen över bröstregionen och vad som bedömdes som vitala delar på djuret.

Magnum

Nya vapen levereras som regel med patronlägen borrade för magnumpatroner, 20/76. Teoretiskt skall en sådan patron ge samma effekt som en 12/70. I praktiken händer dessvärre saker som gör att det inte blir så. Magnumpatronen ger högre gastryck vilket gör att haglen utsätts för högre påkänningar i loppet vilket i sin tur oftast ger ojämna träffbilder. Så är även fallet med magnumpatroner i kaliber 12.
För att åstadkomma vackra jämt täckande träffbilder måste hagelvikten och hastigheten balansera. Det är bara att offra några timmar med skjutande mot brunpapper för att utröna vad som fungerar bäst i den tänkta bössan oavsett kaliber.
Text och foto: THOMAS ERIKSSON
JJ 10/99

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser