Kakse slogs med örn i en timme

Sala (JJ) I nästan en timme slogs älghunden Kakse, 6,5 år med en örn ute i ett vassområde norr om Sala. Till slut fick Kjell Andersson, Möklinta tag på sin hund, men då saknades pejlhalsbandet. Det är oklart hur svårt skadad örnen blev.

Kakse överlevde örnattacken tack vare sin storlek och tur.

I går var Kjell Andersson och några jaktkompisar ute för att jaga älg intill Södra Hallaren med Kakse, en blandning mellan jämthund och laika. En stor hund med en mankhöjd på 70 cm och en vikt på 30 kg.

Efter ett tag söker sig Kakse ut i ett stort vassområde där Kölforsån rinner igenom.

Plötsligt anfaller en örn och i nära en timme är det fullt slagsmål ute i vassen utan att Kjell kan komma fram till hunden.

– Vi kunde höra hur det plaskade och var ett jävla liv i nära en timme. Vid ett tillfälle såg grabben både hunden och örnen samtidigt. Men de var på andra sidan ån och det var omöjligt för oss att komma ut och hämta hunden.

– I stället skaffade vi en mindre båt och när vi nådde fram till hunden var slagsmålet över. Kakse hade klarat sig förvånansvärt bra och hade bara en skråma över ena ögat, men Garmin-pejlen var borta. Han hade även ett brett lädarhalsband på sig som var strimlat, så örnen hade förmodligen fått grepp om halsbanden.

– När vi hämtade hunden hörde vi ljud från vassen från örnen så vi ringde Västmanlands länsstyrelse för att anmäla vad som hänt, men de hade inga resurser och åkte inte ens ut för att kolla om örnen var skadad, berättar Andersson för Jaktjournalen.

I slutskedet av dramat dök ytterligare en örn upp och förberedde ett anfall, men då var Kjell nära och avskräckte nya angrepp.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser