Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Jura tog fjället i samma fart som en skarpladdad missil.

Året var 2000 när Anders Fors, boende i Skaulo mitt mellan Kiruna och Gällivare, bestämde sig för att skaffa sig en stående fågelhund. Han frågade runt bland vänner om tips på ras, kön och bra linjer.

– Vill du ha en lättsam hund så börja med en pointer, fick jag som råd av en rutinerad vorstehägare säger Anders och skrattar.

Det var då Anders bestämde sig för en pointer och då en hane.

– Bara en kort tid senare fanns det en kull hos Thomas Lindberg och Annahojs kennel så då bestämde jag mig för att ta en valp därifrån. Däremot blev det ingen hane utan jag fick ta en tik vid namn Zafira, något som var en lyckoträff så här i efterhand, säger Anders.

Egen kennel

– Det var med Zafira som jag också gjorde debut på jaktprov 2002. Med framgångar både jaktligt och vid prov blev Zafira den stamtik som jag startade Forsrännarens kennel med, säger Anders lite stolt.

Zafira fick två kullar och Anders behöll en valp från varje, Alta och Certina.

– Båda tikarna gick bra vid jakt och hade stora framgångar vid prov, bland annat så vann Certina vinter SM 2012 och blev årets Pointer 2008, säger Anders.

Ripan träffas och slår ihop efter några vingslag.

Fågelfattigt

Certinas dotter Jura som nu legat ute i sök ett tag minskar inte ner på varken farten eller vidden, utan fortsätter gå som en programmerad missil framför oss på jakt efter ripa.

– Söket är en av hennes allra starka sidor, samt att hon är väldigt uthållig. Hon bara tuggar på timme efter timme utan att gå ner sig speciellt mycket, säger Anders och följer henne med blicken.

Denna höst är något av ett bottenår uppe i Norrbottensfjällen när det gäller riptillgången. Hundarna sätts verkligen på prov. Uthålligheten sätts på sin spets. Men för Jura ser det inte ut att vara ett större problem utan hon tycks njuta av att verkligen få söka och springa.

Jaktprovsmeriter

Jura tog redan som unghund tre förstapris på jaktprov och framgångarna fortsatte även åren därpå.

– Hon var tidigt jaktmogen och det är något jag värdesätter högt, säger Anders.

Jura har tills idag två kullar med många meriterade och duktiga hundar. Båda kullarna med samma hane Barensviddas Nansen.

– Jag försöker hitta intressanta hanhundar som inte används så mycket i aveln, säger Anders vidare.

Jura blev Guldpokalvinnare 2012, ett pris som är det största men kan vinna med en ung pointer inom Pointerklubben.

Jura och Anders med dagens fällda fåglar.

Äntligen fågel

Det tunga survädret gör våra steg tyngre och tyngre. Missilen Jura har ännu inte hittat något att stå för.

– Just på denna plats har man haft en riptillgång som varit helt enorm tidigare, säger Ander och skakar lite uppgivet på huvudet.

Men då lika plötsligt som oväntat står Jura för en god ripdoft. Anders laddar bössan och går fram. Men innan han är framme så flyger fyra ripor iväg. Anders följer fåglarna med blicken och går efter mot det krönet han sist såg dem.

Jura som fått en extra påfyllning raketbränsle i form av vittring går nu ännu starkare än tidigare och efter en stund har hon hittat igen riporna och står stramt.

Dundret mästare

Anders närmar sig Jura som står som en staty. Hon avancerar på Anders resningskommando. Upp går en ripa som Anders fäller och som Jura får apportera när hon får klartecken för det.

Hundklubben Dundret är en klubb som boende i Gällivare kommun får vara medlem i om man har stående fågelhundar. Medlemmarna får då träna sina hundar under kontrollerade former på kalfjället Dundret just utanför Gällivare stad. Ett fjäll där det alltid verkar finnas bra med ripa.

– Varje år har klubben ett klubbmästerskap som är klart mer prestigefullt att vinna än vilket annat stort prov som helst, då alla stående fågelhundraser får vara med, säger Anders.

– Jag och Jura slog i år till och blev klubbmästare. En merit man kan leva på länge, säger Anders med ett leende från öra till öra.

– Speciellt roligt är det när man känner alla förare och kan ge dem gliringar ett helt år, fortsätter Anders och ser ännu nöjdare ut.

Satsar på tjäder

De resterande tre riporna får vara i fred, då Anders tycker vi skall testa i fjällurskogen en sväng.

– Jag tycker bäst om att jaga i skogen då en fälld tjädertupp slår många fällda ripor, säger Anders och fortsätter.

– Vi har haft en del kullar av tjäder i det här området i höst, så vi testar om Jura hittar igen dem

Sagt och gjort så låter Anders Jura söka bland fjällskogens yviga granmarker. Hon fortsätter i samma stil, men drar in vidden betydligt i sitt sök.

– Jag gillar att hon är så pass jaktsmart att hon inte går lika stort i skogen som på fjället, säger Anders samtidigt som Jura tycks få något i nosen.

Efter några steg står hon stramt inne i en grantätning och sedan händer allt fort. Anders fäller en tjäderhöna från en kull på flera fåglar och Jura får efter ett tag apportera hönan.

På väg mot bilen hittar Jura en ripkalle som fälls av Anders helt enligt instruktionsboken. Jura, missil och fågelfinnare på samma gång, härligt att se.

Tre bästa egenskaper

  1. Lättlärd

  2. Söket

  3. Fågelfinnare

J  Forsrännarens Jura  SE30789/2011

Mor: SE JCH SE UCH Forsrännarens Certina S19354/2007

Far: J Forsrännarens Balder S40527/2004

Uppfödare: Anders Fors, Skaulo

Ägare: Anders Fors Skaulo

Jaktprov

Datum         Klass             Fältslag       Pris               Domare

120318        UKL              fjäll               1                   Lars-Göran Tano

120923        UKL              Fjäll              1                   Niklas Bodin

130406        UKL              Fjäll              1                   Stian Henriksen

130407        UKL              Fjäll              3                   Peter Mattsson

140821        ÖKL              Skog             2                   Anna Edvall

140907        ÖKL              Fjäll              1                   Johan Bäcklund

150905        SKL               Fjäll              1                   Peter Mattsson

150927        SKL               Fjäll              1                   Rober Olausson Törmä

I tillägg har Jura mellan april 2014 och september 2017 fått 24 nollor på prov.

Utställning

Datum         Ort               klass             prisvalör                           Domare

120617        Gällivare     Junkl             Good                                 Peter Hoyer

130616        Gällivare     B/J KL           Very Good                        Åke Sjöström

141122        Kiruna          B/J KL           Excellent                          Stephanie Giesecke

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Toppmodern hundträningshall på Hulukvarn arena

Till helgen slår Hulukvarn Arena upp dörrarna för sin senaste satsning, Sveriges mest moderna träningshall för hundsport. – I den nya hundsporthallen har vi ännu en anläggning som garanterar optimala träningsförhållanden, säger Filip Hegestrand, Hulukvarn AB.

Varg attackerade familj i tält

Tänk dig att du och din familj ligger och sover i ett tält när plötsligt en varg attackerar och försöker dra iväg dig. Detta hände en familj från New Jersey som semestrade i Banff i Kanada nyligen.
ANNONS ▼

Annonser