Julräv – I stället för hare

Harjakt bland Bohusläns karga klippor En räv är värd minst tio harar. Och när Mickel oannonserat skymtas på ön ändras förutsättningarna för julharejakten. De tre jaktkamraterna Magnus Eriksson, Fredrik Lord och Paul Hedeberg låter svenskhararna vara och satsar i stället på julräven. Text och foto: Per Jonson

Julharen är tradition för de allra flesta stövarjägare. För många är det den enda haren som fälls under året. För Magnus Eriksson, Veddige, och hans två jaktkamrater Fredrik Lord, Limmared, och Paul Hedenberg, Torup, skjuts det fler harar än julharen men stövarjakten i jultid är en självklarhet.

Labbe plockar sig sakta fram på harlöpan.
Svårdrivna öharar
Magnus Eriksson har tillgång till jakten på en ö utanför Kungälv, inte långt från Marstrand. För ett par vintrar sedan när isarna låg tjocka i området vandrade skogsharar över till ön och nu finns ett litet men vitalt bestånd.
– Det är kanonbra träning för hundarna. Det är inte lätt att driva här ute. De måste använda näsan ordentligt, säger Magnus.
Ön är inte så stor, knappt 50 hektar. Det ligger lite sommarstugor i en klunga på ena sidan. I övrigt är den relativt kal. Under somrarna betar får på ön och det finns därför ett fårstängsel med grindar som skiljer delen med hus från resten av ön.
– Hararna brukar göra en bukt ute på ön innan de väljer att dra ner bland husen så ofrivilliga tappter är vanligt. Men långa drev är inte det viktigaste här ute, säger Magnus.
Alla tre jägarna har gotlandsstövare och inte nog med det, alla hundarna är dessutom kullsyskon efter Magnus tik Centa.
Sedan två år tillbaka har jägare inom gotlandsstövarföreningen börjat jaga mer ihop. De drar till Jämtland med ett gäng hundar på hösten och träffas och jagar hos varandra.
– Det är riktigt roligt. Förr hände det inte så mycket i föreningen men nu har vi fått i gång en kul verksamhet, säger Fredrik Lord.
Paul Hedenberg som är med på jakten är nytillträdd ordförande för föreningen och han tycker också att initiativet med samjakter för medlemmarna är en bra grej.

Den nästan helvita svenskharen dyker upp på klippan strax efter upptaget.
Lukas och Labben
Först ut för släpp är Magnus hund Labbe och Fredriks hund Lukas. Kullsyskonen är tre år och har börjat komma i gång. Alla tre jägare har skjutit både räv och hare för sina hundar. Men i dag är det julharen som gäller.
Det syns färska spår efter hare på en isfläck med nysnö nere bland husen och både hundar och ägare är entusiastiska. Paul ska gå på ena sidan ön och Magnus på den andra. Fredrik börjar som postare intill en ravin mitt på ön där haren brukar komma förr eller senare.
Efter ett par minuter hör vi hur Labbe drar i gång och efter max en minut dyker det upp en nästan vit hare på berget på motsatt sida ravinen. Den sitter still ett ögonblick och lyssnar på drevet innan den drar vidare uppför berget på de karga stenarna.
Fredrik håller igen skottet. Drevet har ju knappt ens börjat och fortfarande är det tidigt på dagen. Några minuter senare kommer Labben farande men det syns att vittringen är mycket dålig i den här terrängen. Tio minus, kraftig vind och barmark i saltstänkt miljö är minst sagt tufft för stövarna.
Efter mycket om och men reder Labbe ut tappten men drevet går som förväntat ner bland husen och efter ytterligare en halvtim­me konstaterar Magnus att hunden har dötappt.

En röd hare
Den kraftiga vinden gör att skallen hörs rätt dåligt på den kuperade ön men vi kan se på pejlen att Lukas plockar sig fram på en löpa helt nere i sjökanten omkring 300 meter bort. Paul hör emellanåt hunden och Fredrik blickar ut över klipporna för att se om en vit liten hare kanske dyker upp över något krön. Men det är helt stilla på harfronten just nu.
Magnus kopplar upp Labben och Fredrik går och hämtar sin hund Lufsen. Han tar över slagarbetet nere bland husen medan Magnus söker sig till en punkt på ön med bra överblick. Lukas har fortsatt jobba med trajen nere vid vattnet.
Solen har letat sig fram och även om den knappast värmer något vidare känns det lite skönare i snålblåsten. Plötsligt får Magnus syn på något som glider fram genom ljungen på andra sidan en dalgång.
– Är det Lukas där borta. Nä, det kan det inte vara. Det är en räv!
Magnus blir snabbt fokuserad och tar några steg nerför berget för att nå till den växel han tror räven kommer att ta. Trots att avståndet är drygt, säkert närmare 200 meter, ser räven oss och stannar mitt i steget. Vi står blickstilla men räven anar oråd och kastar bakåt.
Ett och ett läggs ihop och vi förstår nu att Pauls hund inte gått på harslag utan följer efter räven i strandbrinken.
Paul anropas på radion och får information om observationen. Nu är julharen helt sekundär. Räven måste bort. Annars finns det en överhängande risk att det inte alls blir några fler julharar här kommande år.

Mickel kommer flygande över klipporna men Magnus står rätt och möter honom med hagel.

Sista utposten
Paul kopplar upp Lukas och rör sig mot det område där vi sett räven. Magnus funderar ett tag på möjliga pass.
– Räven har ju gått tillbaka men om den tagit sjökanten borde den gått rakt på Paul och Lukas. Jag tror den sökt sig ut till den yttersta halvön och vassen där, säger Magnus.
Medan Lukas börjar nysta på rävspåret tar Magnus pass intill en strand där halvön är som smalast. Fredrik står också beredd på den delen av ön där husen ligger.
Lukas och Paul försvinner ut i vassen och vi hör ett par skall. Strax därpå hörs en hagelsmäll och Magnus spanar nu intensivt mot det håll skottet kom ifrån. Något rödorange kommer farande över klipporna i riktning mot oss men viker av och springer i kanten av stranden parallellt med Magnus styvt 30 meter bort. Båda skotten går av och det syns att räven nu är ordentligt träffad. Den fortsätter genom högt gräs ytterligare 100 meter innan luften tar slut och den blir liggande.
Nu hörs Lukas skall klart och tydligt. Stövaren kommer i rävens löpa med tätt skall och när han kommer fram till den döda räven ruskar han den ordentligt.
– Det är bra, riktigt bra, säger Magnus.
Paul kommer fram och berättar att han såg färska rävspår över isen på väg ut till halvön och när hunden gick in i vassen for plötsligt räven upp precis framför honom. Han hann bara få i väg ett skott innan räven försvann över en klippavsats.

En grann liten rävtik är en bra julklapp till Magnus som nu med all säkerhet kommer att ha harar kvar på ön framöver.
Glögg och lussebullar
Dagarna kring jul är korta och solen har redan börjat söka sig mot horisonten när räven skjutits. Fredriks hund Lufsen har haft några korta påstick, men hararna verkar ha turen på sin sida i dag. Någon rätsida på dreven blir det inte.
– Det är verkligen inte lätt här ute. Men samtidigt är det intressant att se. Hemma brukar min hund hålla riktigt högt tempo. Men här går det inte att jobba så. Nosen måste vara i backen hela tiden annars går det inte alls. Det är fantastiskt bra träning.
Vi gör upp en brasa. Lukas är trött och kopp­las upp, men Labbe och Lufsen får springa runt och söka som de vill medan korven grillas och de tre jägarna njuter av varm glögg och lussekatter.
När brasan slocknat och det nästan börjat skymma gör vi ett sista försök. Ett område med lite skog på ön är orört och Magnus låter Labbe söka av det. Vi står och samtalar när hunden skriker i och en stor vit hare skymtas bland klipphällarna. Naturligtvis går den rätt igenom fårnätet och Labbe står och tjurskäller när vi kommer fram. Vi ser precis var den har gått ut. Den har lämnat flera pälstussar i maskorna och i ljungen utanför.
Magnus lyfter över Labbe som fortsätter drevet. Men nu går det riktigt knackigt. Vi försöker så gått det går att följa med och ge understöd men efter en stund konstaterar vi att haren kommit undan och årets julhare fick bli en julräv i stället.
Hundar och jägare packar ner sig i den lilla motorbåten och beger sig mot fastlandet. Alla är nöjda. En skjuten räv möjliggör ju julharejakt även nästa år.

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser