Annons
Juhlinbäckens Nero – en ny stjärna i älgskogen | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan älgjakt
Juhlinbäckens Nero
Juhlinbäckens Nero – en ny stjärna i älgskogen
Med tre raka förstapris över 80 poäng och fyra ck på fem utställningar kan man verkligen säga att Juhlinbäckens Nero gjort en rejäl entré i jämthundssverige. Ur en stamtavla med flera guldkorn till förfäder kommer denna jaktstarka och snygga individ som visat sina färdigheter redan i ung ålder. Helt klart en herre att hålla ögonen på.
Det har hunnit bli maj månad innan jaktjournalens utsände tar sig ner till Rolf och Monica Johanssons gård strax utanför byn Skephult i de västgötska skogarna. Här nere i den södra länsdelen finns stora skogsområden och fina älgmarker. Ett bra ställe att bo på om man vill syssla med älghundar helt enkelt. Väl framme på gården möts jag inte bara av ett varmt välkomnande av husse, flera hundar av lite olika raser och form viftar också glatt på svansen i hundgården intill där jag ställer bilen. – Ja, jag är knappast någon rasfantast, säger Rolf i samma andetag som han hälsar välkommen. I de två rejält stora rastgårdarna finns både jämthundar och gråhundar, men också fler taxar. – Älghundarna måste ju få vila nån dag i veckan, fortsätter Rolf.

Inte första gången

– Vi börjar med en fika, säger Rolf och tar täten in huset. Väl inne berättar han att det faktiskt inte är första gången någon från Jaktjournalen är här för att göra ett ”månadens hund-reportage”. Förra gången var det dock en taxtik som gestaltades. Man kan därför lätt förstå att Rolf lyckats väl med sina hundar. Det vittnar inte bara reportagen om utan också de åtskilliga championatdiplom han har uppsatta. Men den senaste stjärnan är således Nero från Krister Berggrens uppfödning Juhlinbäckens. En hund som, det ska visa sig, utstrålar både pondus och ett riktigt jämthundslugn.

Tidig jakt

Nero var dessutom tidigt igång rent jaktligt. Första älgen sköts på hemmamarkerna innan han var året fyllt. När så hösten kom gick han från klarhet till klarhet. Inte minst under septemberjakten. Rolf besökte som vanligt sin gode vän Melker Fredriksson uppe i Västerbotten, och där visade den unga hunden prov på rejäl jaktlust och goda ståndegenskaper. Något som fanns med från början hos Nero var en väl fungerande återgång. Den sitter i än idag och är något Rolf verkligen värdesätter. Väl hemma igen fortsatte ynglingen att prestera bra skällningar och i slutet av oktober var det dags för det första löshundsprovet. – Nog kunde jag startat honom lite tidigare, men så bråttom kände jag inte att det var, säger Rolf.

Nero är en av de klart mest intressanta jämthundshanarna födda -16. Han har både jakten och utseendet.

Första jaktprovet

Provdagen kom och Nero gjorde ingen besviken. Efter 100 minuter på upptagsplatsen och fler omställningar visade domarens bedömning att det hela slutade på 81 poäng. Definitivt ett fullgott resultat, men det skulle bli bättre. En vecka senare var det nämligen dags för nästa prov och Nero höjde då ribban till hela 87,5 poäng. Att en så ung jämthundshane presterar sådana prov hör inte till vanligheterna. Det dröjde sedan av olika anledningar ytterligare 20 dagar innan det tredje provet skulle genomföras och den sista ettan för championatet tas. Av resultatet den dagen att döma hade Nero nog vilat sig i form. Sin vana trogen ställde han älgarna på upptaget, något han lyckades med på alla sina prov, och sedan fortsatte han att jaga på ett mycket förtjänstfullt sätt. Det slutade med ett kanonprov på hela 89 poäng. Alltså ett imponerande snitt på nästan 86 poäng över tre prov.

För- och nackdelar

Efter en stunds samtal inne vid köksbordet förflyttar vi oss ut till hundhuset. Här har hundarna möjlighet att gå in ifrån hundgårdarna till några olika boxar. Där hittar vi Nero. Han hälsar glatt på oss och det märks tydligt att både hund och husse gillar varann. Jag passar på att fråga om vad Rolf tycker hans hund har för för- respektive nackdelar, om det nu finns några av den senare sorten. Han nämner som fördel först och främst samarbetsviljan. Nero jagar med sin husse och inte för sig själv. – Jag har alltid med honom hem från skogen, säger Rolf som också vill framhäva hundens fysik och hans förmåga att ställa älgarna på upptaget. När jag återigen frågar om nackdelar funderar han lite. – Söket skulle väl kunna vara något större, men det är jag rätt säker på kommer till nästa höst, konstaterar han.

I utställningsringen

Nero är inte bara bra i skogen utan har också visat framfötterna i utställningsringen. På fem starter har han lyckats knipa åt sig fyra ck. Av de fyra ck:na har tre kommit i jaktklass och ett i unghundsklass. Tre av gångerna har han dessutom fått cert. Alla gånger av olika domare. Så att exteriören är som den ska är det ingen tvekan om. Han upplevs vid vårt möte som en torr, välkroppad hane med bra res.

Rolf har tagit fram många jaktchampions men håller Nero som en av de allra främsta.

Avel

En hund som Nero blir givetvis genast intressant för avel och fyra tikar är redan bokade och tre kullar är födda. Tikarna som fått sina kullar är Fredmarkens Norma, Håkan Fagerås Uj-fixa och Härkilas Cira II. Rolf har bestämt sig för att spara två valpar. En tik undan Uj-Fixa och en hane efter Cira. Han har ett par äldre hundar och behöver få in lite nya förmågor. Förhoppningen är givetvis att de ska bli lika bra som sin far. Men det ska förstås mycket till. Stjärnor som Nero växer som bekant inte på träd.

Neros 3 bästa egenskaper:

1.     Samarbete och lydnad

2.     Tidig jakt

3.     Lugnt och bra temperament

SE J(LÖ)CH SE UCH Juhlinbäckens Nero SE21282/2016

Efter: SE J(LÖ)CH SE UCH Pakkalan Viggo SE36695/2013 Undan: SE J(LÖ)CH SE UCH Juhlinbäckens Iza SE32339/2012 Ägare: Rolf Johansson, Skephult. Uppfödare: Krister Berggren, Jävrebyn.

Utställning

2017 VSÄK             Ann-Christin Johansson      Ungh.kv Exc CK 3:a BH 2018 DÄK               Nils Molin                           Jakt.kl: Exc Cert 3:a BH GÄK               Anna-Lena Angeria             Jakt.kl: VG VSÄK             Göran Hallberger                Jakt.kl: Exc Cert 2:a BH ÖSÄK             Eva Jonsson                        Jakt.kl: Exc Cert 1:a BH BIM VSÄK             Göran Hallberger                Jakt.kl: Exc Cert 2:a BH ÖSÄK             Eva Jonsson                        Jakt.kl: Exc Cert 1:a BH BIM

Jaktprov

2017-10-23   VSÄK             Andreas Arnell                    1:a 81p 2017-10-30   VSÄK             Torbjörn Hidendahl            1:a 87,5p 2017-11-20   VSÄK             Gunnar Furuvik                   1:a 89p
 

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!