”Ju mer vargar jagas desto skyggare blir de”

Värmland (JJ) Jägareförbundets Gunnar Glöersen ger Jörgen Nordh och Stig Olov Jansson rätt på en punkt. – Ju mer vargar jagas desto skyggare kommer de att bli för människor, säger Glöersen.

Jägareförbundets Gunnar Glöersen håller med Stig Olov Jansson och Jörgen Nordh om att vargar som jagas blir skyggare. Kanske kan intensifierad hundträning på vargarna också ha god inverkan, tror Glöersen. Foto: Mikael Moilanen och Svenska Jägareförbundet

Jaktjournalen berättade om fagerstajägarna Jörgen Nordh och Stig Olov Jansson i fredags. De vill förändra vargjakten så att den inriktas på att göra vargarna skygga för människor och hundar. Läs artikeln här.

De föreslår att de vuxna alfadjuren märks och att avkommorna jagas.

Ska jagas skygga

– Vi inbillar oss att vargarna skulle bli skyggare, allra helst som man nu också utvecklat det här med hundar i vargjakten, sa Jörgen och Stig Olov bland annat i intervjun i fredags.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Svenska Jägareförbundet, håller med till viss del.

– Mycket av vad de säger är säkert sant, att ju mer man jagar vargar desto skyggare kommer de att bli, desto mer kommer de att undvika hundar och människor, säger Gunnar Glöersen.

Det skulle kunna innebära lindring i problematiken kring jakthundar och vargar, men Glöersen frågar sig om förslaget är praktiskt genomförbart.

Invändningar

– Hur ser man att en varg som står med bredsidan emot dig är vuxen. Det är nästan omöjligt att se sändaren på det avståndet, säger Glöersen.

Han pekar också på att vargjakten har ett viktigt syfte till, nämligen att sänka trycket i de områden där vargreviren ligger tätt och det funnits varg i årtionden.

– Att skjuta ungvargar lite här och där har ingen effekt på exempelvis älgstammen, konstaterar Glöersen.

Avskräckande hundträning

Men han förkastar inte idén om att vargarna kan göras skyggare för människor och att det skulle kunna lindra problemet med vargdödade jakthundar.

– Ytterligare ett sätt skulle kunna vara att jägarna började jaktträna sina hundar på varg i ökat omfattning. När vargarna får hundar efter sig och människor visar sig, ger det säkert också effekt utan att man behöver skjuta någon varg, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser