”Ju mer vargar jagas desto skyggare blir de”

Värmland (JJ) Jägareförbundets Gunnar Glöersen ger Jörgen Nordh och Stig Olov Jansson rätt på en punkt. – Ju mer vargar jagas desto skyggare kommer de att bli för människor, säger Glöersen.

Jägareförbundets Gunnar Glöersen håller med Stig Olov Jansson och Jörgen Nordh om att vargar som jagas blir skyggare. Kanske kan intensifierad hundträning på vargarna också ha god inverkan, tror Glöersen. Foto: Mikael Moilanen och Svenska Jägareförbundet

Jaktjournalen berättade om fagerstajägarna Jörgen Nordh och Stig Olov Jansson i fredags. De vill förändra vargjakten så att den inriktas på att göra vargarna skygga för människor och hundar. Läs artikeln här.

De föreslår att de vuxna alfadjuren märks och att avkommorna jagas.

Ska jagas skygga

– Vi inbillar oss att vargarna skulle bli skyggare, allra helst som man nu också utvecklat det här med hundar i vargjakten, sa Jörgen och Stig Olov bland annat i intervjun i fredags.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Svenska Jägareförbundet, håller med till viss del.

– Mycket av vad de säger är säkert sant, att ju mer man jagar vargar desto skyggare kommer de att bli, desto mer kommer de att undvika hundar och människor, säger Gunnar Glöersen.

Det skulle kunna innebära lindring i problematiken kring jakthundar och vargar, men Glöersen frågar sig om förslaget är praktiskt genomförbart.

Invändningar

– Hur ser man att en varg som står med bredsidan emot dig är vuxen. Det är nästan omöjligt att se sändaren på det avståndet, säger Glöersen.

Han pekar också på att vargjakten har ett viktigt syfte till, nämligen att sänka trycket i de områden där vargreviren ligger tätt och det funnits varg i årtionden.

– Att skjuta ungvargar lite här och där har ingen effekt på exempelvis älgstammen, konstaterar Glöersen.

Avskräckande hundträning

Men han förkastar inte idén om att vargarna kan göras skyggare för människor och att det skulle kunna lindra problemet med vargdödade jakthundar.

– Ytterligare ett sätt skulle kunna vara att jägarna började jaktträna sina hundar på varg i ökat omfattning. När vargarna får hundar efter sig och människor visar sig, ger det säkert också effekt utan att man behöver skjuta någon varg, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser