”Ju mer vargar jagas desto skyggare blir de”

Värmland (JJ) Jägareförbundets Gunnar Glöersen ger Jörgen Nordh och Stig Olov Jansson rätt på en punkt. – Ju mer vargar jagas desto skyggare kommer de att bli för människor, säger Glöersen.

Jägareförbundets Gunnar Glöersen håller med Stig Olov Jansson och Jörgen Nordh om att vargar som jagas blir skyggare. Kanske kan intensifierad hundträning på vargarna också ha god inverkan, tror Glöersen. Foto: Mikael Moilanen och Svenska Jägareförbundet

Jaktjournalen berättade om fagerstajägarna Jörgen Nordh och Stig Olov Jansson i fredags. De vill förändra vargjakten så att den inriktas på att göra vargarna skygga för människor och hundar. Läs artikeln här.

De föreslår att de vuxna alfadjuren märks och att avkommorna jagas.

Ska jagas skygga

– Vi inbillar oss att vargarna skulle bli skyggare, allra helst som man nu också utvecklat det här med hundar i vargjakten, sa Jörgen och Stig Olov bland annat i intervjun i fredags.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Svenska Jägareförbundet, håller med till viss del.

– Mycket av vad de säger är säkert sant, att ju mer man jagar vargar desto skyggare kommer de att bli, desto mer kommer de att undvika hundar och människor, säger Gunnar Glöersen.

Det skulle kunna innebära lindring i problematiken kring jakthundar och vargar, men Glöersen frågar sig om förslaget är praktiskt genomförbart.

Invändningar

– Hur ser man att en varg som står med bredsidan emot dig är vuxen. Det är nästan omöjligt att se sändaren på det avståndet, säger Glöersen.

Han pekar också på att vargjakten har ett viktigt syfte till, nämligen att sänka trycket i de områden där vargreviren ligger tätt och det funnits varg i årtionden.

– Att skjuta ungvargar lite här och där har ingen effekt på exempelvis älgstammen, konstaterar Glöersen.

Avskräckande hundträning

Men han förkastar inte idén om att vargarna kan göras skyggare för människor och att det skulle kunna lindra problemet med vargdödade jakthundar.

– Ytterligare ett sätt skulle kunna vara att jägarna började jaktträna sina hundar på varg i ökat omfattning. När vargarna får hundar efter sig och människor visar sig, ger det säkert också effekt utan att man behöver skjuta någon varg, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser