Jossolas Qvilla – en tax för det mesta

9903.jpgKorthårstaxen Qvilla, ägare Ulf Asklund, Kungsbacka, hör inte till de tyngst meriterade i landet. Men hon är en god representant för sin ras genom sin mångsidighet, som även innefattar en lydnad utöver det vanliga.

Kommer kallad men ej strax, ty född till slav är ingen tax – Så gjorde man en gång reklam för tax och prisade rasens envishet – som om dålig kontakt och dåligt samarbete vore något positivt! I dag vet man bättre och Qvilla är taxen som skördat höga samarbetspoäng på jaktproven.

Imponerar

– Visst tar domarna intryck av att hunden följer mig lös tills den får tillsägelse att söka ut, säger Ulf, med ett menande leende. Och kanske ändå mer när jag kallar av henne, efter full tid, från drevet.
– Och det märkliga är, förklarar Ulf, att jag inte lagt ner något medvetet dressyrarbete på Qvilla. Hon bara blev sådan!

Landskampsvinnare

Qvilla har startat fem gånger på jaktprov. Vid samtliga starter har hon erövrat första pris på rådjur. Vid tre av jaktproven erhöll hon drev-certifikat med mycket goda egenskapspoäng, 53 respektive 54 vid två tillfällen. Största framgången är ändå när hon, efter att ha blivit bäst vid Hallands Taxklubbs jaktprov, utsågs att bland fem andra taxar försvara de svenska färgerna i en landskamp 1998 mot Norge. Vid den landskampen blev hon bästa tax med 1:a rå och utmärkta 57 egenskapspoäng och D-cert.

Tappade 50 minuter

Ulf är positiv till användande av pejl men avstår likafullt själv från att använda detta elektroniska hjälpmedel.
– Vid landskampen lånade man ut pejlar till deltagare som saknade egna, berättar Ulf. Men eftersom Qvilla aldrig burit pejl var jag rädd för att hon kunde störas av den, så hon startade utan. Drevet gick ur hörhåll under en brant bergvägg och domaren var av uppfattningen att drevet dragit åt ett håll medan jag hävdade motsatt riktning. Vi gick åt mitt håll och jag var nära att ge upp när vi åter fick kontakt med drevet. Nu gick det ju vägen i alla fall – men jag förlorade nog 50 minuters drev på den händelsen.

Låt hunden mogna!

Qvilla var drygt nio månader innan hon fick börja jaga. Liksom många andra drivande hundar i södra Sverige blev det klövervallarnas fältharar som fick bli första kontakten.
– Även mycket unga hundar har stor jaktlust och det kan bli ödesdigert att börja släppa dem för tidigt, säger Ulf. En tidigare tax fick börja driva vid fem, sex månader och drabbades av lungödem. Den tillfrisknade visserligen men man gör bäst i att inte låta så unga hundar börja jaga på allvar, varnar Ulf.

Eftersök

Qvilla och Ulf utgör ett av traktens fyra ”officiella” eftersöksekipage. Att stor jaktlust kan vålla svårigheter när man skall sätta en rutinerad, drivande hund att följa ett skadat djur, är Ulf medveten om. Om ett påkört rådjur blandat sig med flera andra rådjur är det lätt hänt att hunden tar fel spår.
– Det kan ibland vålla problem när det inte finns en enda droppe blod på flera hundra meter, säger Ulf, men hittar Qvilla bara första blodsdroppen så håller hon sig till rätt spår. Oftast finner vi rådjuret eller älgen i lega och kan avliva den. Är det ett skadat djur som förmår gå undan, meddelar jag någon av de andra eftersökspatrullerna och då får en retriever eller gråhund ta över.

Tänker ställa ut

Qvilla har ställts ut bara en gång och fick då ett andra pris öppen klass. Det räcker för jaktchampionat.
– Hon var inte fullt nio månader gammal vid det tillfället och fortfarande outvecklad, menar Ulf. Sedan dess har hon vuxit till sig och jag tänker ta henne till utställningar framöver i hopp om att hon skall falla domarna i smaken. Hon borde ha bättre chans nu.

Mink

Ulf Asklund bor nära havet på Onsalhalvöns västra sida. Halvöns stränder och öarna utanför är minkland. En tax, som är en förstklassig rådjursdrivare och utmärkt eftersökshund, kan emellertid också bli en bra minkhund.
– Vi är flera runt Onsala som jagar mink med hund, berättar Ulf. Det är en effektiv och spännande jakt, som förmodligen bidragit till att minken blivit ordentligt tillbakaträngd, till glädje för småviltet och sjöfågeln.
När JJ besökte Qvilla i januari var Ulf inte så pigg på att släppa henne på ett rådjursdrev, som kanske skulle dra iväg en timma eller mer, eftersom Qvillas buklinje börjat att vända från uppdragen till nedåtrundad. Förhoppningsvis beroende på den förväntade valpkull av nya taxstjärnor som växte i henne.
Så vi ägnade några timmar åt att söka mink. Men inte fann vi någon mink. De hade nog tagit slut.
Fakta om Jossolas Qvilla
Korthårig normaltax Svensk och Norsk Jaktchampion
Jossolas Qvilla S29460/95
Efter: SJ(d)CH Södergårdens Micro.
Undan: Jossolas Millie.
Ägare: Ulf Asklund, Kungsbacka.
Uppfödare: Sven Simonsson, Stenstorp.

Tävlingsresultat
Jaktprov
1996
Hallands Taxklubb Bengt Andersson 1 rå, 43 ep.
1997
Hallands Taxklubb Gerhard Lindén 1 rå, 54 ep. D-cert. 
Västsvenska TaxklubbenLars Lundgren 1 rå, 42 ep.
1998
Hallands Taxklubb Carl-Olof Johansson 1 rå, 52 ep. D-cert.Lands-kampNorgeTom Nedberg 1 rå, 57 ep. D-cert.
Utställning
1997
Hermanstorp Göran Hallberger 2 ökl, 4 BRKL.
TEXT OCH FOTO: JOHN DUFF

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser