Jörgen har en räv bakom varje snövall!

Jörgen Nygren har jagat i 22 år och varit med i Jaktjournalens rovdjurskampanj de sex senaste åren. Rävjägaren Jörgen Nygren bor i byn Tegsnäset, på Umeälvens södra strand i Västerbotten. Jörgen tycker inte om att sitta och vaka räv. Däremot kan han stå och passa i alla väder och det gav förra säsongen resultat i form av otroliga 75 rävar skjutna med Jörgens personliga vakjaktsteknik! Text och foto: Roger C Åström

I början av 2000-talet överlevde Jörgen och han sambo Emma en mycket svår trafikolycka när n mötande timmerbil välte och de fick en stor del av timmerlasten in i lastbilshytten.

I början av 2000-talet arbetade Jörgen som chaufför och körde timmerbil. På väg västerut från Burträsk, med sambon Emma som vilade i sovutrymmet bakom förarplatsen, mötte Jörgen i en kurva en annan timmerbil som välte och skickade timmerlasten rakt in i Jörgens lastbil.
Att Jörgen och hans sambo över­levde är ett under när man ser bilden av lastbilen. Efter många år av konvalescens och operationer har Jörgen och Emma repat sig. Jör­gen arbetar som djurskötare på fyra bondgårdar kring Tegsnäset där familjen bor med tre små barn. Barnen följer ofta med både på räv-, rådjur- och älgjakter. Jörgens största intresse är jakt och då främst rävjakt!

Jagar allt utom hare!
Rovdjursjakten med fåglar, minkar, grävlingar och framför allt räv hör till den jaktform Jörgen sätter högst om han ska rangordna sitt jaktintresse. Jörgen har under sex år deltagit i Jaktjournalens rovdjurs­kampanj.
Förra vintern sköt han sin 200:e räv och då blev jaktkompisarna trakterade med smörgåstårta som sambon Emma tillverkat för att fira milstolpen i rävjaktskarriären. Jörgen har i sommar kommit upp till 251 rävar och förbereder nu sambon på en 300-rävars-tårta!
– Det torde dröja ett tag säger Jörgen och berättar att han under sommaren inte sett en enda räv­kull och att de fem rävar han skjutit efter första augusti var alla gamla hanrävar. Vårens sorkkrasch har helt klart satt sina spår även i rävstammen.

rävvak008.jpg4 300 hektar jaktmarker
Jörgen jagar på Tegsnäsets viltvårdsområde på 4 300 hektar med marker på båda sidor Umeälven sju mil väster om Umeå. Jörgen jagar sina rovdjur från åtlar som han har utplacerade på olika strategiska odlingar på jaktmarken. Han sam­lar slaktrester från klövviltsjakterna som sedan rävarna får ka­lasa på innan de faller för någon av Jörgens många studsarskott under säsongen.
Jörgen har en åtel hemma och när han ser att det börjar samlas skator smyger han ut i ladugården där han har en skjutglugg. Någon räv har han däremot aldrig skjutit hemifrån. Mest beroende på att rävarna besöker åteln mycket oregel­bundet och att Jörgen aldrig sitter och passar på räv. Han anser dessutom att det är enklare att skjuta rävarna på någon åtel i skogen där rävarna är trygga och lugna.

Står på pass

När Jaktjournalen är på besök visar Jörgen på tre av sina åtlar som finns vid odlingar inne i skogen. Med hjälp av en jordbrukstraktor har Jörgen plogat upp vägar fram till sina odlingar. Plogsträckorna varierar från 200 meter till som längst 700 meter. Plogturen avslu­tas med att han bygger en rejält stor halvcirkelformad snövall där han både får skydd och är inom skotthåll för eventuella rävar på åteln.
– Fördelen med att ploga en väg är att man smyger mycket tystare än på ett skoterspår, säger Jörgen. Svåraste tiden att smyga efter de plogade vägarna är i mars och april när det både fryser och tinar. Jörgen har halkat i mörkret och förstört ett kikarsikte vid ett tillfälle.
– Fördelarna överväger, säger Jör­gen som fortsätter med sin stra­tegi.

Ännu en räv har visat sig på åteln och med stöd av snövallen kan Jörgen skjuta ett säkert skott.
Snövallen dämpar

På väg fram för att passa vid åteln händer det ofta att Jörgen ser räv ett par minuter innan han kan skju­ta. Snövallen framför åteln däm­par eventuellt ljud från Jörgen och ger honom ett perfekt skjutstöd när det är dags.
Fram till förra säsongen hade Jörgen aldrig sett mer än två rävar samtidigt på åteln. När han en morgon smög fram för att som van­ligt vittja en av åtlarna fanns det fyra rävar framme och Jörgen lycka­des skjuta en av dem.
– Flera gånger har jag sett en räv som står och äter och en annan räv som ligger och sover ett par meter därifrån, säger Jörgen.

Passar så ofta han orkar
Jörgen arbetar som djurskötare på fyra bondgårdar och anpassar räv­jakten efter jobbet. Tidigt på vintern jobbar han i ladugårdarna innan han passar på räv. När det blir ljusare på morgnarna står han på pass en och en halv timme före jobbet och naturligtvis efter jobbet på kvällen.
– Är jag ledig blir det tre timmar på morgonen och två och halv timme på kvällen, säger Jörgen.
Under vintern stod Jörgen på pass tio nätter mellan halv tio på kvällen till fyra på morgonen.
– En morgon var det minus 22 grader vid fyratiden, då gäller det att ha varma kläder och att vara tjurig, säger Jörgen. Ofta står Jörgen ett par timmar innan han går till bilen för att värma händerna och köra i läge till nästa smygning mot åteln.
– Det blir massor av förstörd sömn under vaksäsongen, men det är det värt, säger han.

Sex rävkullar på marken
När förra säsongen inleddes kän­de Jörgen till sex rävkullar på marken med tre fyra rävar i varje kull. Jörgen sköt de flesta direkt i augusti. I början av mars hade han skjutit 60 rävar vilket är ett tydligt bevis på att det vandrat in räv på jaktmarken.
Bästa tiden att jaga räv på är enligt Jörgen tidiga morgnar och kvällar. Man kan dock under våren i början av april sitta ute hela nätter. Under rävens brunstperiod rör sig rävarna mer och under hela dygnet vilket jägaren kan utnyttja till sin fördel.
– När det snöar är räven aktiv hela dagen och då lönar det sig att passa även dagtid, säger Jörgen.

V-Maxkulor i kaliber 6,5x55 är oftast de som Jörgen använder när han jagar räv på sina åtlar.
Fungerande rävstudsare

Jörgen har två studsare att välja mel­lan när han ska jaga räv. I första hand är det en 6,5:a laddad med nio grams V-maxkulor som gör job­­bet. När vinden tjuter runt knutarna väljer Jörgen att ta sin studsare i kaliber .300WM som han laddat med en 11,7 grams Oryxkula som inte är lika vindkänslig som V-Maxkulorna. Jörgen laddar sin ammunition själv och har full koll på ballistik och kulbanor.
– Jag skjuter in stud­sarna med ett över­slag på 2 centimeter på 80 meter. På studsarna har han Leupoldkikare 3-9×50.

Jörgen Nygren, Tegsnäset, sköt förra säsongen 75 rävar på sina åtlar. Han passar varje dag minst tre timmar vid sina åtlar. Är han ledig blir det den dubbla tiden.
Måste jaga räv!

Enligt sambon har Jörgen tunnelseende när det gäller rävjakt. Själv erkänner han att det blivit ett behov och att han måste ut och kolla åtlarna. Jörgen har deltagit i Rovdjurskampanjen i sex år och anser att Jaktjournalen bidragit till att han satsat så hårt på rävjakt.
– Jag har jagat i 22 år och det blir bara roligare för varje år som går, säger Jörgen och börjar berätta om hur han sköt räven som tog barnens kaniner hemma på gården…!

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser