Jordbruksministern svek jägarna

Nyligen blev jämthunden Vargmyrens Tass dödad och uppäten av en grupp vargar utanför Orsa i Dalarna. Han är en av många jakthundar som de senaste veckorna fallit offer för vargangrepp.
Tass skulle ha blivit en av mängden jakthundar som dödats och bara blivit en siffra i statistiken över vargdödade hundar.
Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist, som är den minister som ansvarar för rovdjursfrågorna, skulle förmodligen inte ens ha reagerat över ännu en dödad jakthund.

Ointresse
Hon och den socialdemokratiska regeringen har tidigare visat ett iskallt ointresse för jägarnas situation. Kraven på att få skydda sina hundar har inte varit intressant att diskutera.
Samtidigt som Tass blev uppäten av en grupp vargar satt Nykvist ett stenkast därifrån vid Orsa Grönklitt och förklarade att jägarna inte ska få försvara sina hundar.
Men hennes medietränade leende avbröts mitt i kaffedrickandet av ortens jägare som ville visa henne baksidan och konsekvenserna av svensk rovdjurspolitik. De ville visa henne kvarlevorna av Tass och framföra sina åsikter.
Djurparkens personal låste grinden för att inte släppa in jägarna, som snällt stannade bakom den låsta grinden.
Jordbruksministern ville varken träffa jägarna eller se Tass. Hon ville helt enkelt inte ta ansvar för sin egen regerings rovdjurspolitik. Fegt lämnade hon jägarna och Dalarna med ännu ett hundlik som hon själv bär ansvar för.
Hon svek jägarna, kom hem till regeringskansliet där valstrateger förklarade att hon gjort ett misstag. Därför lät hon senare meddela att hon kan tänka sig att träffa ett par av jägarna några minuter i Stockholm.

Inget förtroende
Tyvärr – Ann-Christin Nykvist – du har redan förbrukat allt förtroende som du haft. Allt hopp om att du ska få till stånd en ändring är borta. För oss jägare återstår bara att se till att du och socialdemokraterna inte får våra röster i nästa val!
Som salt i såren har Nykvist dessutom sett till att åklagare inlett en förundersökning som ska klarlägga om jägarna begått något brott då de ville diskutera med jordbruksministern.
Målsättningen med förundersökningen är att kunna fälla ett par av jägarna för egenmäktigt förfarande.

Kräver ny lag
Nykvists hantering av jägarna i rovdjurspolitiken är katastrofal. Dessutom har hon än en gång gjort en missbedömning – hot om åtal kommer inte att stoppa jägarnas protester förrän vi fått laglig rätt att försvara våra hundar!
Händelsen i Dalarna kommer att öka trycket på regeringen i rovdjursfrågan. Jägarna är på krigsstigen och i takt med att vargstammen breder ut sig kommer alltfler jägare att kostsamt få ta del av regeringens orättvisa rovdjurspolitik.
Vargangreppet på den sjuårige jämthundshanen Tass blev inte bara en förlust för hundägaren. Attacken på Tass blev också en förtroendekrasch för jordbruksminister Ann-Christin Nykvist!

Premiär för ”Ripjägaren”
I början av september kunde det ha varit biopremiär för uppföljaren till ”Jägarna”. Så var dock inte fallet, men ripjaktspremiären i Kirunafjällen innehöll allt en thriller ska ha. Tjuvjagande norrmän, polisanmälda samer, jaktbevakare som skickas hem av sin egen chef och jaktkortsförsäljare som bedyrar sin oskuld. Dessutom är filmens skurk en tjänsteman på länsstyrelsen som blixtsnabbt ändrar regler för jaktupplåtelser: ”Ripjägaren”!

Holger Nilsson
Jaktjournalen November 2005

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser