Jonas Fjellner sköt stor hanbjörn

Tidigt i går morse lyckades Jonas Fjellner, Sorsele, fälla en stor hanbjörn på 255 kg. De båda blandrashundarna Proppen och Rippe gjorde ett jättejobb när Jonas lyckades fälla björnen.
Jonas Fjellner med den stora björnhanen som han fällde i går utanför Sorsele.

Jakten utspelades på Goddjaurs jaktklubbs marker, cirka 2,5 mil väster om Sorsele i Västerbotten.

– Redan dagen innan hade jag och brorsan varit på markerna och tittat efter björn. Sedan bestämde jag och Pelle Rådström, Sorsele, att göra ett försök eftersom vi fått låna Ulrik Turessons blandras Proppen, berättar Jonas Fjellner.

– När vi kom upp på marken hittade vi direkt en färsk björnskit på vägen som inte fanns dagen innan. Vi tog upp Proppen och han markerade direkt. Först spårade jag en kort bit och sedan släppte vi.

– Upptaget kom bara ett par 100-meter bort och då släppte vi även Rippe. Björnen gick undan rakt in i jaktområdet. Men efter cirka 1,5 km blev det ståndskall i snårig och tät sly.

– Både jag och Pelle följdes in mot ståndet och ganska snart såg vi att björnen gick runt på ett område som är ungefär lika stort som en fotbollsplan. Till slut kom björnen rakt emot oss och först på 20 meter fick jag en lucka, berättar Jonas.

Björnen hostade till i skottet och kastade undan, men bara 50 meter bort blev det ståndskall på nytt.

– Vi stod kvar och väntade och efter en stund hörde vi hur hundarna blev glesare i skallet och till slut tystnade de helt. Vi smög fram och då låg björnen död.

– Det var en jävulskt spännande jakt, min första björn, men förhoppningsvis inte den sista.

Den fällda björnen var en rejäl hane på hela 255 kg.

Två dagar tidigare fällde också Jonas bror, Jesper, en björn, en hona på 81 kg.

Noterbart är att Proppen är ett helsyskon till den duktiga björnhunden Urak som ägs av Robert Salomonsson, Vilhelmina. Ett 20-tal björnar är fällda för Proppen.

Rippe, som är en blandning mellan karelare och plott, ägs av Pelle Rådström, och han har varit med om att fälla tre björnar.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser