Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Johan Rydbergs nya Blaser R8 kastar inte ut tomhylsorna. Foto: Mikael Moilanen

Vi träffas på HMK i Västerås, där vapnet är köpt. Johan ska jaga björn utomlands och ville ha ett pålitligt vapen. Valet föll på en Blaser R8 professionell success.

Johan använder en av hylsorna som skjutits i bössan och visar. När han rycker rakrepetern bakåt ska hylsan slungas ut. Det sker inte, utan hylsan blir kvar strax bakom patronläget.

”Kan bli riktigt farligt”

– Det här kan bli riktigt farligt om man måste ha i en ny patron snabbt, under björnjakt eller eftersök på vildsvin som jag sysslar mycket med. I värsta fall låser den nya patronen fast sig tillsammans med den gamla hylsan, säger Johan Rydberg.

Han och vapenhandlaren har provat flera nya Blaser R8 och problemet är det sammma på alla vapen.

– Vi ringde Sako, som gjort ammunitionen. Där var svaret att jag skulle byta bössa om jag ville skjuta med deras patroner, berättar Johan Rydberg.

Svaret de fick från generalagenten för Blaser, Normark i Malung, var att han skulle använda ammunition av annat märke.

När vi står i butiken ska Johan visa hur vapnet kastar ut Normas hylsor korrekt. Men inte heller det förmår hans nya Blaser R8.

– Normas hylsor har den kastat ut förut, men nu funkar tydligen inte de heller, konstaterar Johan Rydberg.

Sakoammunition funkar inte i Blaser R8.

”Fel på urdragarfjädrar”

På Normark i Malung är problematiken känd.

– Det har handlat om två parametrar: Dels är Sakos ammunition något tjockare i botten och dels har vi haft problem med våra urdragarfjädrar, säger Niclas Persson, divisionschef för jakt vid Normark.

Nya urdragarfjädrar har monterats i bössorna som krånglat.

– Drar vapnet inte ur Normas hylsor heller, måste han ha en felaktig fjäder. Vi fick utbytesfjädrar och de visade sig vara felaktiga igen. Nu till slut, i förra veckan, fick vi in riktiga fjädrar, säger Niclas Persson.

Hos Sako Sweden säger lager- och supportansvarige Christophe Vinsonneau att det endast är i Blaser R8 som deras ammunition krånglat.

– Kanten på hylsan är något rundad och det klarar inte Blaser. Men jag fick besked från Finland i går, att hylsorna kommer att göras om något. De ska få en brantare kant, säger Christophe Vinsonneau.

I nedanstående korta filmklipp visas en korrekt och en felaktig urdragare.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser