Johanna fick fälla sin första björn

Sveg (JJ) Johanna Nilsson, Sysslebäck var med Jaktjournalens utrustningsredaktör och tillika pojkvännen Tommy Östlund på björnjakt utanför Sveg i går. Inte nog med att Johanna fick se levande björn för första gången. Hon fick dessutom avsluta jakten.

Johanna Nilsson och JJ-medarbetaren Tommy Östlund hade en riktigt spännande björnjakt i går.

– Vi jagade med Rasmus, Lindkvistarna och Per Ove Andersson strax nordöst om Sveg och Rasmus hund Blaser släpptes på ett björnspår, berättar Tommy.

Tommy och Johanna skulle bevaka en kraftledningsgata och när de kommer upp på en höjd och spanar ser de en älg 700 meter längre bort på kraftledningsgatan.

– Eller vad vi trodde var en älg, när den börjar röra på sig ser vi att det faktiskt är en björn. Den står och lyssnar mot Blaser som går på slaget och försvinner sedan in i skogen på andra sidan, säger Tommy.

Tommy rapporterar till passlinjen att björnen är på väg mot dem och både han och Johanna missar när björnen vänder tillbaka och korsar kraftledningsgatan åt andra hållet.

– Jag ser på pejlen att hunden är tillbaka och hör att det blir kontakt. Eftersom vi är närmast bestäms att jag och Johanna ska försöka ta oss in på ståndet.

Nu går Tommy in i jaktmodus och när han med älgakliv forcerar myrar och snår har Johanna svårt att hänga med.

– Han blev så himla hissig och skrek att jag skulle skynda mig. Nu vet jag hur han fungerar. Det var precis som när hans proppskåp small över en mård som försvann i vintras, säger Johanna och skrattar.

– Ja, skilsmässan var nog nära. Jag visste ju att vi var tvungna att skynda oss. Ståndskallet kunde ju när som helst övergå i sken och dra i väg, säger Tommy.

Men som tur var stod björnen parkerad och svettiga och hungriga kunde paret till slut slå av på takten och smyga in.

– Det var tätt som tusan. Björnen och hunden rörde sig på ett litet område bara 25-30 meter från kraftledningsgatan. Vi ställde oss i en liten öppning och avvaktade, säger Johanna.

Tommy ser björnen och viskar till Johanna att hon kan skjuta men hon ser bara hunden eftersom hon står brevid och har en annan vinkel.

– Blaser tystnar så och jag förstår att björnen är på väg ut över kraftledningen. Nu var det bråttom, säger Tommy.

– Tommy skriker åt mig, spring till kraftledning för fan, säger Johanna som då lyckas genskjuta björnen, men den har hög fart och Johanna bommar skottet.

– Jag trodde chansen var förbi och Tommy springer tillbaka in där vi stod eftersom han kastade pejlen när vi förstod att björnen drog i väg. Som tur var ligger det en liten tjärn på andra sidan ledningsgatan och björnen måste vinkla upp för att komma runt.  Plötsligt kommer björnen därför tillbaka mot mig och jag skjuter, säger Johanna.

Björnen går i kull i skottet och Tommy skyndar sig fram för att avfånga så inte Blaser skadas.

– Först nu när jag ser hur stor björnen egentligen är kommer frossan. Allt rinner över mig och jag känner vilken stor upplevelse jag precis varit med om.

Björnen vägdes in på 194 kilo och nu är skinnet på väg till Sysslebäck för beredning.

P.S. Hela jakten fångades dessutom på film D.S

 

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser