JO-anmälan och teknisk bevisning

Holger Nilsson, chefredaktörAlla jägare som följt vargdebatten har nog misstänkt att det inte alltid är biologiska fakta som styr och har styrt besluten. Vi vet sedan tidigare att högt uppsatta tjänstemän värnat varg mer än människor som drabbas.Man har gett varglobbyn, Svenska Rovdjurs­föreningen, stort inflytande och taktiskt också sett till att de fått agera som remissinstans trots att de under många år bara bestått av cirka 3 000 medlemmar.Sedan Anders Bjärvall pensionerade sig efter att ha varit ansvarig för rovdjuren på Naturvårdsverket återfinns han i Rovdjursföreningens styrelse. Även kollegan Rickard Franzén har haft förtroendeuppdrag i föreningen efter sin pensionering.

JO-anmälan
Visst ska man få lov att välja sina sysslor utan att bli kritiserad efter sin pension kan tyckas. Men i dessa båda herrars fall har det varit uppenbart att de gått vargvärnarnas ärenden och även låtit sina egna intressen styra. Något som de kritiserats för under sin verksamma tid på verket.
Nu har det hänt igen, Gunilla Sallhed, chef för enheten för statliga utredningar och remisser på Naturvårdsverket, har själv framställt sig som vargvärnare och berättar att hon känner systerskap med den så kallade Junselevargen.
Nu har hon JO-anmälts av en privatperson och det allvarliga är att än en gång har förtroendet för Naturvårdsverkets tjänstemän fått en rejäl törn.
Man borde definitivt kunna begära mer av en tjänsteman på Naturvårdsverket i en så infekterad fråga.

Förvaltningslagen

Om JO väljer att ta upp anmälan finns det all anledning att undersöka om hon kan anses vara jävig enligt förvaltningslagen.
Personligen är jag inte förvånad om JO väljer att kasta anmälan i papperskorgen och därmed ge tjänstemännen fritt spelrum att agera enligt egna intressen.
Detta är en tydlig trend och Sallheds fall är bara ett exempel på hur man utan att försöka dölja sin inställning visar att man är oantastlig.

Teknisk bevisning

Vi jägare har också länge upplevt och fått rap­porter om att många av länsstyrelsernas besiktningsmän hellre friar än bekräftar varg­observationer. Allt i syfte att ge intryck av att vargstammen är liten och hotad.
I Skåne menar bland annat en besiktningsman att man vill ha teknisk bevisning i form av foton för att säkerställa vargobservationer.
Det är inte heller ovanligt att man avför spårobservationer på snö per telefon.
Ett exempel jag fick nyligen: ”12 cm stora spår och spårlängd på 170 cm.”
– Nej, det kan inte vara varg, avfärdar besiktningsmannen på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Förmodligen är de alla kompisar med Gunilla Sallhed på Facebook…

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser