Jimmy Åkesson (SD) kritisk till troféjakt

Jaktjournalen (JJ) SD-politikern Angelo Vukasovic poserar i sociala medier med döda djur från en jaktresa i Sydafrika. Bilder där han står med ett fällt lejon har väckt starka reaktioner. Hans parti har profilerat sig som ett parti för djuren och nu uttalar sig Jimmie Åkesson kritiskt om troféjakt.

Foto: Pressbild/Jörgen Fogelklou

Angelo Vukasovic, 41, driver en jaktbutik i Nybro och är kassör i SD Nybro. Han har varit i Afrika många gånger och jagat. På den senaste jaktresan till Sydafrika sköt han bland annat två lejon och en flodhäst. Tidigare har han även skjutit en giraff.

Laglig jakt
Angelo Vukasovic har lagt upp bilder i sociala medier där han poserar med bytena. Bilderna har väckt rejäl uppmärksamhet och har kritiserats av flera personer. Angelo Vukasovic betonar att jakten är laglig och är övertygad om att kritiken beror på hans partitillhörighet.

– Hade jag varit moderat eller ännu hellre socialdemokrat så hade detta aldrig uppmärksammats, säger han.

Åkesson tar avstånd
Sverigedemokraterna har profilerat sig i djurskyddsfrågor. Kort efter att bilderna med Vukasovic fick stor spridning valde SD-ledaren Jimmie Åkesson att skriva om partiets inställning till troféjakt i Afrika: ”I Sverige har vi skydds- och förvaltningsjakt. Svenska jägare gör där ett viktigt jobb. Troféjakt i Afrika tar jag och partiet avstånd från”, rapporterar Kvällsposten.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser