Jetson bäst i Norden – ”vi har firat med jakt”

Mönsterås (JJ) Nordens bästa drever heter Trumslagarboställets Jetson. – Vi har firat med jakt, säger Lars Linder som äger hunden tillsammans med sin dotter.

Lars Linder har sin drever med sig när han jobbar i skogen. Han hugger och Jetson får driva. Foto: Privat

Årets Nordiska mästerskap för drevrar genomfördes i norska Örje. Tolv hundar från Sverige, Norge och Finland gjorde upp om titlarna och Jetson vann.

– Han har lust och energi, är lättlärd och intelligent och har allt en jakthund ska ha, tycker jag. Vi har aldrig gått från skogen utan att han fått upptag, säger Lars Linder.

Treåriga Jetsons tävlingskarriär är en framgångssaga. Han har bara startats på ett drevprov, när han var 15 månader gammal. Han fick ihop så hög poäng att han kvalade in till Klubbkampen i Kalmar som han vann.

Det innebar också han kvalade in till Sydsvenska mästerskapen, där han slutade sexa.

Han kvalade även in till Klubbkampen påföljande år och vann.

I Sydsvenska i år blev han fyra och fick en plats i SM. Där blev slutade han på en tredjeplats.

Jetson jagar rådjur, hare och räv men driver även dovhjort.

Med i skogen i veckorna

– Han har mycket bra blod. Mamman är Rappkrokens Cindy som vann SM 2013. Systern, Trumslagarboställets Siri, vann både SM och Småhunds-SM 2017, berättar Lars Linder.

Men en avgörande orsak till Jetsons fina jaktegenskaper är sannolikt att han får vara i skogen och jaga väldigt mycket.

– Jag jobbar i skogen och har honom med mig två dagar i veckan under säsong. Jag hugger eller sysslar med annat skogsarbete och han får driva. Sedan jagar vi på helgerna, berättar Lars Linder.

Han äger Jetson tillsammans med dottern Anna, där han bor tillsammans med henne och hennes barn under ickesäsong.

– Han är en härlig familjehund, konstaterar Lars Linder.

Grattis – hur har ni firat segern?

– Vi har jagat och varit i skogen. Och så hade vi lite fest också, svarar Lars Linder.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vapentest: Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable

Turkiska Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable är en klassisk sporting/jakthagelbock och ett resultat av drygt 50 års vapentillverkning. Modellen Nordhunt är speciellt tillverkad för Jaguargruppen och ger mycket hagelvapen för pengarna.

Garmin växlar upp – nu kommer pejlen Alpha 200i

Förbättrad kartkapacitet, större skärm på 3.5” som kan läsas i solljus och programmerbara knappar. Det är några av förbättringarna på nya Alpha 200i. Enheten har också inReach satellitteknologi1 integrerat, vilket möjliggör tvåvägsmeddelanden och interaktiva SOS-aviseringar.

Kortare jakttid föreslås för förföljande älghundar

I Naturvårdsverkets förslag på nya jakttider finns även förslag som gäller jakthundanvändning. Bland annat föreslås att älghundar som förföljer älg inte får släppas före den första oktober i södra Sverige. Bör älghundsägare vara oroliga för kortare möjligheter till jaktträning?

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.
ANNONS ▼