Jens fick bära ut sin döda jakthund ur skogen

Östergötland (JJ) Annandagens vildsvinsjakt slutade på sämsta tänkbara sätt för Jens Fogéus. Han fick bära ut sin döda jakthund ur skogen.

Jens Fogéus med sin jakthund Simba, som blev fyra år gammal. Foto: Privat

Jens Fogéus var på jakt i trakterna av Ryda i Östergötland och fyraåriga Simba, korsning mellan jämthund och wachtel, satte först fart på några dovhjortar innan han fick upp vildsvin.

– Det var en ganska brant och bergigt och det blev ståndskall 150 meter ifrån mig. Sedan gick det loss och gick emot den andra hundföraren, berättar Jens.

Stilla på pejlen

Men plötsligt var Simba stilla på pejlen och Jens förstod att något gått snett

– Jag hade 250 meter fram till honom men det fanns ingenting jag kunde göra. Han var död när jag kom fram. Han hade fått en bete uppkörd bakom underkäken och där var blodkärlen så stora att han förblödde direkt, berättar Jens.

Han konstaterar att ingen skyddsväst hade kunnat förhindra den här olyckan.

”Maximal otur”

Jens Fogéus har förflutet som yrkesjägare och har aldrig råkat ut för så allvarliga skador på sina hundar tidigare.

– Jag såg att det var en riktigt stor galt, kanske 150 kilo, och de brukar inte vara så farliga. Men nu gick något snett och vi hade maximal otur, säger Jens.

Han förlorade en mycket kär jakthund i Simba. Han hade stor jaktlust men var inte för vidsprungen eller överdådig i sitt arbete med vildsvinen.

– Den här säsongen hade han verkligen kommit igång. Det är sordin på stämningen här, säger Jens Fogéus.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Kan man lita på Äbin?

Det finns många frågor och vissa tveksamheter kring Älgbetesinventeringen, Äbin. Metoden används som underlag för älgförvaltningsplanerna, men är hur går den till – och framförallt: Är resultaten tillförlitliga och användbara i viltförvaltningen?

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.
ANNONS ▼

Annonser