Jenny ryckte ut i båt och räddade jämten Silver | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
4 år sedan älg
Lars Rosén är evigt tacksam för Jenny Borvalls insats som räddade Jämten Silver. Foto: Privat
Jenny ryckte ut i båt och räddade jämten Silver
Bollnäs (JJ) Jenny Borvall i Rengsjö ryckte ut med båt och räddade utmattade jämthunden Silver. – Jag är ingen hjälte, jag gjorde bara vad alla människor skulle ha gjort, säger Jenny Borvall.
P4 Gävleborg är först att berätta om händelsen. Det var vid frukosttid som Jennys sambo ringde och berättade att jämthunden Tjurskallens Silfverberg, kallad Silver, simmande förföljde en älg i Hölesjön. Sambon hade koll på hunden via GPS-pejl. Jenny tittade ut och såg älg och hund passera utanför köksfönstret. Silver kämpade i stark vind och höga vågor. Plötsligt slutade jämthunden att simma efter älgen och vek av mot fiskkassar som ligger vid en fiskodling i sjön. Odlingen omges av höga bryggor och därför befarade Jenny att han inte skulle kunna ta sig upp. Hon sprang ned till sjön och hoppade i familjens båt. – Jag tänkte att han var utmattad och bara skulle simma runt-runt vid fiskodlingen för att hitta ett ställe att ta sig upp på, säger Jenny.

”Skakade tänder så det klapprade”

Jenny lockade på Silver och han kom simmande mot henne, så att hon kunde få tag i hundens pejlväst. – Eftersom motorn satt på bak på båten vågade jag inte försöka lyfta upp honom. Jag höll honom i selen och pratade en stund med honom, berättar Jenny. Hon beslöt att låta Silver simma för egen kraft till stranden. Jenny visade vägen till närmaste strand, där Silver skakande kunde ta sig upp. Strax dök Silvers husse, Lars Rosén, upp och gav Jenny en stor kram. – Lars var tvungen att återvända till jakten, så Silver fick vara kvar hos mig och värma sig. Jag har aldrig hört en hund som skakar tänder, men han skakade tänder så att det klapprade om det, berättar Jenny och skrattar.

Fick panik

I efterhand har journalister från flera medier hört av sig. – Jag är ingen hjälte utan gjorde bara vad vem som helst skulle ha gjort, säger Jenny Borvall. Men Lars Rosén håller inte med. – Alla människor har inte den initiativförmågan. Själv fick jag panik uppe i skogen när jag såg på pejlen att hunden var bland kassarna i fiskodlingen och klättrade, berättar Lars Rosén. Han hade tioåriga dottern med sig i skogen och två kilometer ned till hunden. – Jag lämnade dottern hos en passkytt i grannlaget och sprang allt vad jag orkade. Sedan tappade jag pejlkontakten och tänkte att det gått åt skogen. Men när jag kom fram stod Silver på land med Jenny. Otroligt skönt att det gick bra, säger Lars Rosén. Älgen då? Jo, den simmade över sjön och försvann.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!