Jättebjörn skjuten i Linghed

Falun (JJ) Om man är björnjägare lönar det sig att räkna björnskitar. I ett och ett halvt dygn har jägarna i Lingheds jaktlag, i Dalarna, haft stenkoll på björnskitar inom deras marker. I natt hittade de en färsk björnskit på en skogsbilväg och spänningen tilltog. Ett par timmar senare var en stor hanbjörn på 317 kg fälld.

Linghedsbjörnen, som sköts av Christian och Sebastian Nordvall, är förmodligen björnpremiärens största björn, 317 kg.

Lingheds jaktlag, norr om Falun, har inga egna björnhundar. Men björnjaktsintresset är stort och sedan i går har man haft stenkoll på skogsbilvägarna och sparkat bort gammal björnskit. I natt var ett gäng ute och gjorde en sista koll och glädjen var stor när man hittade en färsk björnskit.

– Klockan var ungefär 03.30 när vi ringde efter Per Englund, Vallsta, och hans två plotthundar Kemmesabbe och Yankee. Vid sex-tiden var han här och då hade vi redan postat ut i det område vi trodde att björnen befann sig i berättar Sebastian Nordvall, Linghed.

Totalt satt 28 jägare ute för att om möjligt passa av björnen, dels jaktlagets medlemmar men också jaktgäster från Västra Götaland.

Per Englund släppte sin duktiga plotthund Kemmesabbe på platsen där den färska björnskiten upptäcktes. Ganska snart hittade hunden björnen och även plotthunden Yankee släpptes på. Nu startade en spännande jakt som fler av passkyttarna var nära att avsluta.

– Björnen gick runt inom det område vi postade, men vägrade att passera någon skogsväg. Vi fick känslan av att han visste var skyttarna satt. Men så vände den bakåt där vi också hade passkyttar och brorsan Christian fick en skottchans, men björnen fortsatte, berättar Sebastian.

– Då slog jag följe med Per och en amerikan han hade med sig. Ibland stod det och plötsligt fick jag syn på björnen på cirka 80 meter. Jag kastade mig över en sten och tog stöd och sköt ett skott, men även denna gång fortsatte björnen. Eftersom jag känner marken misstänkte jag att den då skulle passera en skogsväg där ingen satt, så jag sprang för att genskjuta björnen och mycket riktigt kom också björnen ut på vägen, berättar Sebastian med stor inlevelse.

– Jag gick ned på knästående och sköt en smäll och då satte sig björnen, då sköt jag snabbt ännu ett skott och björnen rullade ned i diket där jag sedan sköt dödskottet. Det var en otroligt häftig upplevelse, björnen var riktigt stor och väger 317 kg och pälsen är också jättefin.

– Jag och brorsan kanske flyttar ihop nu så vi båda kan sitta och titta på skinnet, ha ha. Nej, vi löser detta, förmodligen gör vi en fäll av skinnet, men det är stort, avslutar Sebastian.

De båda plotthundarna Kemmesabbe och Yankee blev bitna och rivna av björnen. När JJ pratar med Per Englund är han på väg till veterinär för att få skadorna omsedda. Förhoppningsvis är inte resten av jakten förstörd.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser