Jättebjörn på 265 kilo anföll

Båda skotten träffade högt Att slåss med en björn och överleva är det få som lyckats med. En av dem är björnjägaren Harry Kemi, Masugns­byn i Norrbotten. Ett eftersök en mörk septembernatt höll på att sluta i käften på en 265 kilo tung björnhanne. Med både tur och sinnesnärvaro överlevde Harry. Text: Holger Nilsson, Illustration:My Hansson

Hundskallet skar taktfast genom gran­skogen när Harrys laika Laika skällde. Ganska snart förstod han att det var björn hon fått tag på.
Men det ville inte riktigt stanna och bli ståndskall, i stället gick björ­nen sakta undan. Men Harry har tillbringat hela sitt liv i skogen och instinktivt utnyttjade han vindrikt­ningen och markkänne­domen för att genskjuta gång­ståndet.
Efter ett tag fick Harry sin skott­chans och här kunde hela historien ha slutat med ännu en fälld björn.

Harry Kemi, Masugnsbyn
Tog dåligt

Men de båda skotten från hans studsare i kaliber 308W blev i stället startskottet för en sällan skådad dramatik som höll på att kosta honom livet.
– Det tog för dåligt, båda skotten träffade för högt och björnen gick vidare med Laika skällande efter.
Det som ytterligare försvårade situationen var att mörkret snart skulle falla och att björnen tog riktning in mot Masugnsbyn…

Många tankar
Harry kände sig desperat, vad som helst kunde hända om den skadade björnen tog sig in i byn. Många tankar snurrade i huvudet och Harry beslutade sig för att springa hem och hämta pannlampa och en hagelkombi.
– Jag förstod att om jag skulle lyckas skjuta björnen skulle det bli på mycket nära avstånd. Ett annat problem var att hagelkombin bara har en hagelpipa och de grövsta hagelskotten jag hade var ”femmor”.
Med hagelkombin i näven och studsaren över ryggen fick Harry snabbt kontakt med björ­nen igen tack vare Laikas skällande i mörkret.

Flera timmar
Gång på gång försökte Harry komma åt att skjuta björnen men utan att lyckas.
– Jag höll på flera timmar i mörkret och vid 10–15 tillfällen såg jag björnen i pannlampans sken utan att komma till skott, berättar han.
Vid tolvtiden på natten kom den slutliga upp­görelsen. Björnen beslutar sig plötsligt för att anfalla sin förföljare och slåss för sitt liv.
Det blev en kamp som Harry överlevde tack vare en stor portion tur och sinnesnärvaro.

Väntade in björnen
Terrängen var mycket besvärlig uppe i Tari­lainenberget dit björnen tagit sig. Till slut styrde den ner mot byn och Rautajoki, en bäck som omges av stora gungande tuvor och sly.
Men Harry hänger på och vid ett tillfälle faller han också ner i bäcken och blir helt genomblöt.
Då vänder plötsligt björnen och när Harry in­ser vad som händer hinner han inte byta ha­gel­kombin mot studsaren.
– Jag bestämmer mig för att vänta in björnen så att jag ska få så stor skottverkan som möjligt med hagelpipan.
När björnen är tre meter bort skjuter han, samtidigt som björnen kastar sig över honom!

Kan inte ladda
Björnen hugger först Harry i knät och sedan måttar den ett hugg mot huvudet. Genom ett under lyckas Harry få upp hagelkombin och björnen tuggar i stället på framstocken och hän­derna.
Plötsligt känner Harry hur björnen slappnar av och sakta glider av honom.
– Jag reser mig upp så fort jag kan och ser att björnen fortfarande lever. Den enda tanke jag har i huvudet är att jag snabbt måste ladda om hagelpipan. Men när jag ska stoppa ner handen i fickan för att ta upp en ny patron går det inte, hela handflatan har släppt och hänger som en sula, förklarar Harry med inlevelse.

Som genom ett under överlevde Harry Kemi ett slagsmål med 
en skadad björn på 265 kilo.
Behöll lugnet

Harry visste inte hur svårt skadad han var, men instinktivt kände han att han måste därifrån för att överleva. Ingen visste var han befann sig och händerna var obrukbara.
– Jag haltade mig fram genom skogen och tog mig fram till närmaste granne som ringde ambulans.
På Kiruna lasarett kunde man konstatera att Harry Kemi haft en otrolig tur. Skickliga handkirurger sydde ihop händerna och bit­skadorna på knät. Trots att en av björnens huggtänder gått rakt igenom ena handflatan klarade sig Harry helt utan benbrott.
– I dag har jag inga direkta sviter efter björnslagsmålet, det enda jag kan känna är att jag fryser mer om händerna på vintern, förklarar Harry.

Kompisar hjälpte
Harrys hagelskott hade träffat snett in i halsen på björnen. På morgonen efter olyckan skulle Harrys jaktkompisar leta upp björnen för att se om den fortfarande levde. Ganska snart hör­de de Laika skälla och utan problem kunde de sedan avfånga björnen.
Senare visade det sig att björnen var 21 år gammal med en vikt på hela 265 kilo. Björnen finns nu uppstoppad och till allmän beskådan på restaurangen i Masugnsbyn.
Det otroligt dramatiska efter­­söket inträffade hösten 2008. Men trots att Harry var nära döden har han fortsatt jaga björn. Redan hös­ten 2010 fällde han ännu en björn, på kort avstånd och på ståndskall.

Lokalkändis
Det våghalsiga och kanske dumdristiga eftersöket på natten blev självklart ett stort samtalsämne i bygden. Harry visste hela tiden att det var dumt, men han ville absolut inte att den skadade björnen skulle ta sig in i byn med de följder det kunde få.
– Vid ett tillfälle stod jag i kö hemma i matbutiken när en okänd vände sig om och frågade om det inte var här någon jäkla dåre for efter en björn i mörkret och höll på att bli dräpt.
– Jag svarade: Jo, jag vet vem det är, men jag känner honom inte…! berättar Harry med ett snett leende.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser