Järvlyor övervakas med kameror

Vilhelmina (JJ) Under våren ska ett antal digitalkameror placeras ut vid järvlyor i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Med hjälp av modern digitalteknik ska inventeringarna av lyorna göras på ett enklare och bekvämare sätt än tidigare.

Länsstyrelsen i Västerbotten har köpt in två kameror som ska placeras vid järvlyor i skogslandet. Kamerorna startar när något rör sig inom kamerans område och på så sätt ska man kunna kontrollera om det finns ungar i lyorna. I fjol hittade naturbevakarna 21 järvlyor och antalet järvar var cirka 130. Länsstyrelsen ska nu ansöka hos länsstyrelsen om tillstånd att sätta upp kamerorna. Kontakt med berörda samebyar ska även tas innan försöket påbörjas. Till hösten ska försöket med kamerorna utvärderas.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser