Järvhona med ungar ska avlivas i Jämtland

Två järvungar i Jämtland ska grävas ut ur en lya och avlivas. Sedan får honan skjutas.

P4 Jämtland rapporterar att länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på järvarna, som befinner sig på en samebys året runt-marker.

I områdena Oldflån och Fisklösån har ett 30-tal renar hittats rovdjursdödade, merparten har dödats av järv.

För en tid sedan avlivades en järvhane men attackerna mot renarna har fortsatt. Nu ska samebyns företrädare och länsstyrelsens personal gräva ut ungarna ur lyan och avliva dem.

Därefter får järvhonan skjutas, antingen från helikopter eller skoter.

AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser