Järvarna blir allt fler – nya inventeringsiffror redovisade

Kungsbacka (JJ) Det finns fler järvar i Sverige än i fjol. I alla fall om man ska tro inventeringsresultatet Naturvårdsverket i dag offentliggjort. Förra året registrerades 97 föryngringar. Årets siffra är 124.

Järvstammen i Sverige har ökat med tolv procent. I Norge har den minskat med fem procent. Arkivfoto: Per Jonson

Enligt omräkningsfaktorn finns det cirka 583 järvar i Sverige nu. Förra året beräknades populationen uppgå till 522.

Enligt Naturvårdsverket är referensvärdet för gynnsam bevarandestatus 600 järvar, så GYBS här i Sverige är ännu inte uppnådd. I Norge har endast 57 föryngringar inventerats. I Norge är dock licensjakt på järv tillåten sedan flera år tillbaka.

– Årets järvinventering har gått bra men att jämföra inventeringsresultat från ett år till ett annat bör göras med försiktighet eftersom inventeringen kan påverkas av flera olika faktorer, som till exempel bristen på spårsnö. En bra hjälp i de snöfattiga södra delarna är länsstyrelsernas viltkameror och allmänhetens foto, säger Urban Johansson, vilthandläggare på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

– Järvarnas benägenhet att stanna kvar i sina hemregioner påverkar, samt att järvhonor som får ungar varierar mellan åren. Andra viktiga faktorer som påverkar är födotillgång, ålderssammansättning, naturlig dödlighet och effekten av olika former av jakt. Detta har vi tagit hänsyn till när årets populationsuppskattning beräknats, säger Urban Johansson vidare.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Se när Fredrik fäller björnen

I går var Fredrik Johansson, Örnsköldsvik, i skogarna utanför Åsele och jagade björn. Efter ett par timmar kom jämthunden Dogge med björnen rätt på Fredrik som kunde skjuta den när den passerade vägen. På Fredriks gevär fanns dessutom en filmkamera monterad.

”Den delade premiären har lett till ännu mer hets”

Tobias Lundmark, Sorsele jagar björn men i år hann han och hans kamrater bara med en jaktdag. I går var deras hund sliten och fick vila och på eftermiddagen stängdes jakten temporärt i Västerbotten. Tobias är mycket besviken på den nya regeländringen.

Misstänker tjuvjakt på rådjur

Det har påträffats ett rådjurshuvud som amatörmässigt skiljts från kroppen. Det har hittats kvarlevor efter en rådjursget med mjölk i juvret. Saken har polisanmälts som tjuvjakt.

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.
ANNONS ▼

Annonser