Jan är världsmästare i sitt yrke

Vårsol och friska vindar hjälper till att torka skinnet. Jan Fredriksson arbetar på heltid som konservator, eller uppstoppare, som man säger i Västerbotten. Taxidermist är den engelska beteckningen på yrket och betyder i direkt översättning att förflytta skinn. Jan är mästare i sitt yrke med att förflytta skinn och har två VM-titlar, EM-guld och Nordiska segrar samt svenska mästerskap i konsten att konservera och presentera vilt på ett utsökt sätt. Text och foto: Roger C Åström

Jan Fredriksson är utbildad kock men har på senare år övergått till att helt arbeta som konservator. Numera bor han i hustruns hemby Västerås i Bjurholm, mittemellan Umeå och Lycksele.
– Det passar mig och mitt yrke perfekt att bo på landet, berättar Jan vars intresse för yrket väcktes när han såg sina första uppstoppade fåglar när han började skolan på Gotland.
Jan lånade en bok i ämnet och började testa. Första lyckade fågeln var en koltrast. Eftersom hans pappa jagade blev det senare chans att stoppa upp fasaner, änder och morkullor.

Bogmontage på räv
När Jaktjournalen är på besök hos Jan har han garvat och färdigställt ett rävskinn som han ska montera. Räven var sönderskjuten och kunden ska få ett montage med huvud och hals som sedan ska placeras på en sten med miljö, omgivet med en träram.
– Jag har gjort några liknande varianter tidigare som blivit riktigt bra, säger Jan.
Skinnet har Jan berett själv, men huvudet som skinnet placeras på är en så kallad mannekäng som han köpt färdig.

En sista blåsning för att få rävskinnet helt torrt.

Viktig med rätta mått
När Jan ska montera ett skinn på en mannekäng är det viktigt att han mätt måtten mellan ögonen och att de sitter på rätt djup i huvudet.
– Det är mycket viktigt att man har en bild av en räv att titta på när man jobbar som konservator, säger Jan.
Jan kontrollerar noga att skinnet är renskuret och att allt brosk är borttaget. I fall det finns rester kvar är risken stor att skinnet krymper för mycket med sämre kvalitet som resultat.
Jan jobbar med en speciell lera som inte torkar ut skinnet när han bygger upp runt ögonen samt nosen där leran gör det möjligt att sedan styra morrhåren i rätt riktning.

Stora internationella framgångar
Jan Fredriksson har vunnit VM vid två tillfällen. Första gången var 2011 i USA med en gröngöling och andra gången i Österrike tillsammans med sin läromästare Lennart Pettersson. Jan stoppade upp en albinovariant av hornuggla och Lennart tillverkade den sten som ugglan står på samt två fantastiska fåglar skurna i trä.
Jan har varit tvåa i VM 2003 med en grupp kajor och även vunnit en undergrupp med en blåmes i kategorin övriga fåglar. 2015 planerar Jan på att återigen ställa upp i VM som då går i USA. VM alternerar vart annat år mellan Europa och USA. I år ska Jan delta i VM i Italien. Han har inga egna tävlingsalster utan är inbjuden som domare.

Jan Fredriksson har stoppat upp Sveriges största björn, Loke, som avlivades på grund av ålderskrämpor när han var 33 år gammal. Loke vägde då 450 kilo.

VM-klassen enormt krävande
Jan berättar att nivån på de material som ska tävla i VM är enormt hög.
– Det gäller att tänka på alla detaljer för att kunna kvala in i VM-klassen. Jan berättar att om man stoppar upp en hjort eller ett rådjur måste man även se till att blodådrorna i öron och näsa är tydliga. Jan gör en jämförelse med rävhuvudet han håller på att montera.
– Om jag ska sälja den här kommer den att kosta cirka 2 500 kronor, om jag gjorde den för att tävla med i VM skulle jag vara tvungen att lägga ner så mycket tid att priset skulle ligga på cirka 15 000 kronor.

Mannekängen tar form
När öronen är på plats och Jan har dragit skinnet över mannekängen är det dags att spruta in lim för att skinnet på så sätt ska sitta perfekt. Med ett tandläkarverktyg trycker Jan sedan fast skinnet kring läppar och runt ögonen.
– Att flå och sedan montera djuret kan alla lära sig, säger Jan. Det svåra, som skiljer yrkesmännen från varandra, det är förmågan att få djuret att se levande ut.
Enligt Jan kan alla se om ett däggdjur monterats på fel sätt, därför är det enligt honom helt avgörande att resultatet ska vara perfekt.
– Många kan laga mat, men det är inte all mat som smakar bra, det är samma sak med att stoppa upp djur, säger Jan.

Jan Fredriksson med gröngölingen som gav honom VM-segern 2011 i Missouri, USA.

Fantastisk utställning
Under tiden som Jan hänger ut rävskinnet på tork berättar han att vinster på VM kan ge tillräckligt med pengar för att klara reskostnaderna. Jan tar oss sedan till ett gårdshus där han har en otrolig utställning med många av de alster han tävlat med genom åren. Här trängs VM-vinster, Nordiska mästerskapssegrar och Svenska Mästerskap på hyllorna. Många av alstren är så naturtrogna att man häpnar.

Sveriges största björn
I den trånga verkstaden tronar en jättebjörn på bakbenen som Jan stoppat upp. Det är Loke, Sveriges största björn som slutade sina dagar på djurparken i Junsele. Loke blev 33 år och avlivades på grund av ålderdomskrämpor. Loke föddes på Kolmården, tillbringade ett par år i Lycksele innan han 1987 kom till Junesele. Han vägde 450 kilo när han avlivades och är den enda björnhanne som man känner till som varit far till sexlingar. I sin krafts dagar vägde Loke drygt 500 kilo.

Taxar skinn
När rävhuvudet hängt att torka en stund ute tar Jan in det och fortsätter med en hårtork. Jan börjar nu förflytta skinnet för att få räven att se bra ut.
Öronen justeras och nu kan Jan välja mellan olika uttrycksformer beroende på hur öronen riktas. En räv som lyssnar hör till Jans favorituttryck.
Hela tiden fortsätter Jan att flytta skinnet med hjälp av ett verktyg för att få rävhuvudet att se levande ut.
Montaget kommer att förändras under den tid det tar att torka och Jan kontrollerar varje dag under en veckas tid och justerar i fall det behövs.
– Symmetrin är viktig, säger Jan, när han med kritisk blick slutbesiktigar rävhuvudet.
Med hyllorna fyllda med hantverk av yppersta klass, dekorerade med rosetter och medaljer i guld, är det ingen tvekan om att Jan har blick för de avgörande detaljerna och att han tillhör världseliten i sin yrkesgrupp.

Fakta:
Tips till jägare!

Jan bästa tips till jägare som vill stoppa upp ett däggdjur är att så snabbt som möjligt leverera skinnet. Om skinnet är blodigt är det viktigt att skölja med kallt vatten för att undvika försurningsskador.
– Björnjägare som är på jakt i september bör ha med salt ut på jakten, säger Jan. Använd vanligt fint fodersalt som finns att handla på Granngården. Salta sedan ögon, nos och mun på björnen och gnugga ut saltet så att det blir jämt fördelat.
I fall björnen ätit kadaver har den en enorm bakterieflora i munnen som det är viktigt att behandla med salt.
I fall skinnet ska frysas uppmanar Jan att man rullar ihop skinnet och lägger huvudet utanpå skinnet.
Man ska även vara noga med att inte lägga skinnet på gräs eller grus. Mindre däggdjur flår Jan helst själv, men han accepterar att jägarna flår björnarna.
– Det bästa är att samma person lägger snitten så att de blir gjorda på samma sätt, sedan kan jägarna hjälpas åt att flå, säger Jan.
Jägare som vill stoppa upp harar och rävar ska leverera viltet så snart som möjligt utan att de är urtagna. Fågelvilt
Jan tipsar fågeljägare som vill stoppa upp en fågel att de ska vara förberedda med en nylonstrumpa i ryggsäcken. Direkt fågeln är skjuten ska den stoppas i strumpan där den får stöd utan att bli instängd på samma dåliga sätt som sker i en plastpåse.
När man kommer hem ska fågeln placeras i frysboxen så fort som möjligt eller lämnas in till konservatorn.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser