Jämtland återfår rätten att besluta om järvjakt

Jämtland (JJ) Länsstyrelsen i Jämtland återfår rätten att besluta om skyddsjakt på järv.

Besluten om skyddsjakt på järv blir åter lokala i Jämtland. Foto: Gettyimages

SVT Jämtland berättar att Naturvårdsverket beslutat att länsstyrelsen återfår makten över skyddsjaktsbesluten på järv från och med 1 juni.

Länsstyrelsen fattade under senhösten beslut om förebyggande skyddsjakt på 13 järvar i Jämtland. Det skulle förhindra allvarlig skada på rennäringen.

Skarp kritik

Då ingrep Naturvårdsverket och stoppade skyddsjakten. Dessutom bestraffades länsstyrelsen med att få rätten att besluta om skyddsjakt indragen.

Det ledde till skarp kritik från landshövdingen i Jämtland, Jöran Hägglund, i Jaktjournalens webbradio. Hör inslagen här och här.

Men nu återfår länsstyrelsen alltstå sin rätt att besluta om skyddsjakt på järv och det gäller till den 30 juni 2020 och ska utvärderas varje år.

AKTUELLT

Gråhunden Zero räddad ur isvak efter en halvtimme

Det var nära att livet tog slut för gråhunden Zero på lördagen. Han gick genom isen och kämpade en halvtimme i vaken innan brandkåren lyckades rädda honom. – Chocken har inte lagt sig riktigt, säger husse Alexander Ekstam.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser