Jämthundstik debuterade med en 20-taggare

Föllinge (JJ) En minst sagt lyckad jaktpremiär blev det för den 16 månaders gamla jämthundstiken Juhlinbäckens Osi. I går släpptes hon för första gången under jakt och resultatet blev en ståtlig 20-taggare.

Första släppet med Juhlinbäckens Osi (Inez) slutade med att husse Jan Lövgren kunde fälla en 20-taggare.

Jan och Stig Lövgren från Torslanda och Floda har jagat älg i Nordvalla Södra jaktlag i 15 år. Markerna ligger norr om Föllinge i Jämtland, marker som hyser en del stortjurar.

För fem år sedan fällde pappa Stig en stor 26-taggare och i går var det Jans tur.

– Jag släppte Osi, eller Inez, som vi kallar henne i går morse. Det var första gången i skarpt läge och hon gjorde några småturer samtidigt som vi drog oss mot ett område som vi skulle kolla av, berättar Jan Lövgren.

– Jag kom fram till ett hygge och såg samtidigt att Inez försvann in i det område som jag ville. Ganska snabbt kom det ett upptag och hon skällde en stund, sedan börjar det röra på sig och jag hör hur en hornkrona slår i träden. Jag följde med ute på hygget och efter en stund kom tjuren ut och ställde sig i hyggeskanten. Då var det bara att sätta en 9.3:a i skrovet…!

Älgtjurens trofé är en jämn 20-taggare med ett utlägg på 122 centimeter. En guldmedalj är inget dåligt tips. Men en senare trofémätning får avgöra. Vikten uppskattas till drygt 300 kg.

Exakt vilka förtjänster Inez har är svårt att säga då hon fortfarande är orutinerad.

– Jag har släppt henne hemma i Västra Götaland några gånger, men vi har fått mycket vildsvin som hon varit på några gånger. Men jag vill undvika detta så därför är jakten i Norrland viktig för att prägla henne på älg, förklarar Jan.

Jan och Stig är rutinerade älghundsägare och så sent som 2016 knep de en silvermedalj vid Älghund-SM i Lycksele med Ljungmyrens Sacke. Tyvärr omkom Sacke samma höst när han skulle korsa en järnväg.

Kanske blir Inez den ersättare de hoppas på. Starten hade i alla fall inte kunnat bli bättre.

Drömstart på älgjaktspremiären. Juhlinbäckens Osi (Inez) 16 månader började med en 20-taggare.

 

 

 

 

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser