Jämthund jagad av två vargar norr om Timrå

Jämthunden Nico undkom med nöd och näppe två vargar som jagade honom norr om Timrå på söndagen. – Hunden var alldeles skärrad, berättar ägaren Ingemar Sundholm.

Två vargar var efter jämthunden som kom flyende till husse Ingemar Sundholm. Bild: Hitta.se och Gettyimages

Den obehagliga upplevelsen inträffade strax efter klockan åtta på söndagsmorgonen i Slättmon, Bredsjön norr om Timrå.

Ingemar Sundholm och ytterligare en hundförare hade precis släppt sina hundar.

Den treåriga jämthundshanen Nico skällde några skall men kom sedan ut på vägen framför en passkytt.

Ville till husses famn

– Först sprang han fort som sjutton utmed vägen mot mig. Men han vek av upp i skogen igen, och sedan kom han genom buskarna i en jäkla fart och hoppade upp mot bröstet på mig. Jag skällde på honom: ”Vad fan håller du på med?”, berättar Ingemar Sundholm.

Han fick strax därpå svaret på varför jämthunden försökte hoppa upp i famnen på sin husse. Två vargar kom i full fart efter honom och stannade i diket på några meters avstånd när de fick se Ingemar.

De tio jägarna och två hundföraren bröt jakten omedelbart.

– Nu får vi invänta spårsnö, så att vi ser vad som rör sig på marken. Det är renskötselområde, så det ska inte finnas några vargar här, säger Ingemar.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.

Bilden visar en gammal skottskada, menar SVA

Bilden från obduktionen visar det som SVA:s personal menar är en gammal skottskada på Älvkarlebyvargen. Veterinärerna håller för sannolikt att det är en kula som gått igenom nedre delen av buken på vargtiken.

Ny skjutbiograf i Skaraborg

Nu slipper jägare i Skaraborg resa långt för att uppleva rolig skytteträning mot rörliga mål på så kallad skjutbiograf. Ett stenkast från Hornborgasjön har nämligen Bosgården byggt en anläggning.

Länsstyrelsen Kalmar svarar på kritiken om lojakten

Svenska Jägareförbundet i Kalmar län riktar skarp kritik mot den knappa tilldelningen i vinterns licensjakt på lodjur. Länsstyrelsens vilthandläggare, Mattias Persson, svarar här skriftligt på kritiken och förklarar hur länsstyrelsen resonerat.
ANNONS ▼

Annonser