Jämthund jagad av två vargar norr om Timrå

Jämthunden Nico undkom med nöd och näppe två vargar som jagade honom norr om Timrå på söndagen. – Hunden var alldeles skärrad, berättar ägaren Ingemar Sundholm.

Två vargar var efter jämthunden som kom flyende till husse Ingemar Sundholm. Bild: Hitta.se och Gettyimages

Den obehagliga upplevelsen inträffade strax efter klockan åtta på söndagsmorgonen i Slättmon, Bredsjön norr om Timrå.

Ingemar Sundholm och ytterligare en hundförare hade precis släppt sina hundar.

Den treåriga jämthundshanen Nico skällde några skall men kom sedan ut på vägen framför en passkytt.

Ville till husses famn

– Först sprang han fort som sjutton utmed vägen mot mig. Men han vek av upp i skogen igen, och sedan kom han genom buskarna i en jäkla fart och hoppade upp mot bröstet på mig. Jag skällde på honom: ”Vad fan håller du på med?”, berättar Ingemar Sundholm.

Han fick strax därpå svaret på varför jämthunden försökte hoppa upp i famnen på sin husse. Två vargar kom i full fart efter honom och stannade i diket på några meters avstånd när de fick se Ingemar.

De tio jägarna och två hundföraren bröt jakten omedelbart.

– Nu får vi invänta spårsnö, så att vi ser vad som rör sig på marken. Det är renskötselområde, så det ska inte finnas några vargar här, säger Ingemar.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.

Vargbajs med fårull – tredje beviset mot ung vargtik

Den unga vargtiken från Tönsenreviret i Gävleborg kan på goda grunder misstänkas ha specialiserat sig på att attackera får. Hon är knuten till två attacker genom DNA från salivprov och starkt misstänkt för ytterligare en attack sedan en bajskorv full med fårull påträffats.
ANNONS ▼