Jämn vargnivå i Norge

Norge (JJ) Vargstammen i Norge håller sig på den stabil nivå. I år är beståndet inklusive gränsvargar på cirka 60 djur, en ökning med cirka fem djur jämfört med förra året.

Det är norska Rovdata som tagit fram beräkningen i samarbete med högskolan i Hedmark.

Statusrapporten som blev klar den 15 april visar att det i år finns 59-62 helnorska eller delvis norska vargar i landet. 2010/2011 var beståndet 54-59 vargar. Ett slutgiltigt besked om vargstammens nivå vintern 2011/2012 väntas den första september.

Järv-, björn- och lobeståndet har till skillnad från varg minskat i Norge. Antalet registrerade järvkullar i fjol var 58 stycken, jämfört med 66 året innan.

Innan årets lodjursjakt registrerades 69 lodjursfamiljer i Norge, medan det vintern innan registrerades 74 familjegrupper.

Med hjälp av DNA-analyser från exkrementer och hår har forskare slagit fast att det under förra året fanns minst 151 olika björnar i Norge. Det är en minskning från 166 registrerade björnar 2010. 

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser