Jaktturism kan ge fler jobb

Jaktturism spås bli en god inkomstkälla för befolkningen i norra Sverige, enligt en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU och hushållningssällskapen i Norr- och Västerbotten.

I studien har man jämfört omfattning och villkor för jaktturism i fyra nordliga regioner: Sverige, Finland, Island och nordöstra Kanada.Utredarna tror att andelen jaktturister från exempelvis Europa skulle kunna öka betydligt genom marknadsföring i kombination med övrig utveckling av branschen.

Mycket finns att lära från t.ex. Skottland och Kanada.Jaktturismen i norra Sverige är ännu relativt outvecklad, i jämförelse med den potential som finns, skriver utredarna. De tror att andelen jaktturister från exempelvis Europa skulle kunna öka betydligt genom marknadsföring i kombination med övrig utveckling av branschen. Mycket finns att lära från t.ex. Skottland och Kanada.

Enligt beräkningar finns i Sverige cirka 260 jaktturismföretag, omkring hälften av dem i de tre nordligaste länen. De flesta företag är små, och ägarna driver oftast sina företag som komplement till annan sysselsättning.De viktigaste viltarterna i utveckling av jaktturismen i Sverige är älg, ripa, skogshöns, skogshare och bäver.

AKTUELLT

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser