Jaktskyttebana tvingas till bullersanering

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Växjö tvingar Nöbbele jaktskytteklubb att bullersanera sina skjutbanor.

Bullret vid närliggande bostäder får uppgå till maximalt 70 decibel. Arkivbild: Gettyimages

Smålandsposten berättar i sin pappersupplaga att skjutbanan varit i drift sedan 1950-talet och att det årligen avlossas cirka 50 000 skott på banan.

Flera grannar, både permanentboende och människor med fritidshus, har klagat och krävt olika åtgärder mot buller.

Föreläggande

Ärendet har varit upp för behandling hos bland annat länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen. Men nu är det kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd som agerar.

Genom ett föreläggande tvingas jaktskytteklubben att vidta en rad åtgärder så att bullret hos de närboende uppgår till maximalt 70 decibel.

Tiderna för skjutning måste ses över och exempelvis bullerplank byggas. Vissa av åtgärderna ska vara gjorda under 2022 och 2023.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.

Bilden visar en gammal skottskada, menar SVA

Bilden från obduktionen visar det som SVA:s personal menar är en gammal skottskada på Älvkarlebyvargen. Veterinärerna håller för sannolikt att det är en kula som gått igenom nedre delen av buken på vargtiken.

Ny skjutbiograf i Skaraborg

Nu slipper jägare i Skaraborg resa långt för att uppleva rolig skytteträning mot rörliga mål på så kallad skjutbiograf. Ett stenkast från Hornborgasjön har nämligen Bosgården byggt en anläggning.

Länsstyrelsen Kalmar svarar på kritiken om lojakten

Svenska Jägareförbundet i Kalmar län riktar skarp kritik mot den knappa tilldelningen i vinterns licensjakt på lodjur. Länsstyrelsens vilthandläggare, Mattias Persson, svarar här skriftligt på kritiken och förklarar hur länsstyrelsen resonerat.
ANNONS ▼

Annonser