Jaktledaren: Kyrkan slänger ut oss efter drygt 40 år | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan arrende
Hans Nääs är jaktledare i Bösjöns jaktlag i norra Dalarna som blivit uppsagda från sin jaktmark efter över 40 år som arrendatorer. Stora bilden från en av lagets älgjakter. Foto: Privat, fotomontage
Jaktledaren: Kyrkan slänger ut oss efter drygt 40 år
Älvdalen (JJ) I mer än 40 år har Bösjöns jaktlag jagat på arrenderade marker i Dalarna. – Nu blir vi utslängda av Svenska kyrkan, säger jaktledaren Hans Nääs.
De har haft en jaktlig idyll på de 2 500 hektar stora området öster om Älvdalen. Från början var det ortsbor som fick jaga på marken genom den lokala församlingen. Sedan blev det ett jaktlag för kyrkans anställda, exempelvis skogvaktare och skogsarbetare. Laget bildades någon gång kring början eller mitten av 1970-talet. Hans Nääs kom med 1991 genom sin pappa som var skogsarbetare åt kyrkan. De senaste åren har man varit nio man som haft tre vuxna älgar och tre kalvar i årlig tilldelning.

Uppsagda

Västerås domkyrka Foto Gettyimages

Men vid det gångna årsskiftet meddelade Västerås stift plötsligt att arrendeavtalet var uppsagt. – Vi har bara fått diffusa förklaringar – man vill att fler ska jaga där. Vi fick veta att man samordnade jakten i flera stift och att vår mark var en av de större och man skulle utreda annan användning av marken, berättar Hans Nääs. Bösjöns jaktlag har försökt få till stånd ett samarbete. De har erbjudit Västerås stift att ge andra jägare plats i laget, de har varit villiga att dela jakten med andra jägare.

”Skrupelfria”

– Vi har aldrig fått några konkreta svar på våra förslag. De har bara bestämt att arrendet ska upphöra. Vi misstänker väl att det finns folk inom kyrkan som vill komma över marken och den fina stugan som vi skött om under alla år, säger Hans Nääs. Han är starkt besviken på att kyrkan kan agera som den gör. – De är mer skrupelfria än de flesta privata ägare. Det känns väldigt moraliskt lågt att vi inte kan ha en dialog och fasas ut eller hitta ett samarbete. Det har bara varit ”håll käften, vi ska ha marken”. Det är så det har känts, säger Hans Nääs.  

Kyrkan svarar: ”Det är inga konstigheter”

 

Bösjön ligger strax öster om Älvdalen. Karta: Hitta.se

Västerås (JJ) Den jakt- och fiskeansvarige inom Västerås stift, Lars Karlsson, tycker inte att historien om Bösjöns jaktlag är värd att skriva om. Lars Karlsson tycker inte att fallet har något nyhetsvärde. – Det är inga konstigheter. De har skött sig exemplariskt, men markägaren, i det här fallet Västerås stift, behövde ett område för eget bruk, säger Lars Karlsson. Vad är det ni vill göra med marken? – Den ska vara mer för tjänstejakter, och även för att sälja någon björnjakt eller fågeljakt, både för personal och övriga inom kyrkan. Vi kanske vill arrangera jakter för exempelvis ungdomar och de som tagit jägarexamen, säger Lars Karlsson.

”De hade bara oturen…”

Han säger att klubben en gång i tiden bestod endast av människor med anknytning till Västerås stift. I dag finns inte den kopplingen, enligt Lars Karlsson. Men det tillbakavisas av jaktledaren Hans Nääs. – Vi har en pensionär från stiftet i laget. En annan medlem var anställd inom stiftet i flera år innan han bytte yrkesbana. Jag själv sommarjobbade åt kyrkan fem säsonger, säger Hans Nääs. Lars Karlsson framhåller att fler jägare på detta sätt kommer att få tillgång till jakten på markerna som Bösjöns jaktlag haft i över 40 år. – Steg ett är att försöka frigöra marken. Det svider ju, men det är ingen som varit dum, det är bara att det är jobbigt att bli av med en fin mark som man haft det jättebra på. Det förstår jag. Det handlar inte om pengar eller något sådant heller – de hade bara oturen att ha ett jättefint område, säger Lars Karlsson. Han jobbar på Prästlönetillgångar som lyder under Västerås stift.

En vy från marken.

”Ser ingen dramatik”

Erik Ling är stiftsjägmästare och VD vid Västerås Stift Skog som förvaltar jord, skog och kapital åt kyrkan. – Vi ser kontinuerligt över våra jaktupplåtelser och då har vi gjort bedömningen att vi kan utnyttja marken på ett bättre sätt. Jag ser ingen dramatik i det – det händer kontinuerligt att man gör så som markägare, säger Erik Ling. Han hävdar att jakt- och fiskeansvarige Lars Karlsson haft en diskussion med Bösjöns jaktlag om att hitta alternativ för dem. – För oss är det viktiga att fler jägare ska få möjlighet att utnyttja marken. I dag är jägarna ett ganska begränsat antal, säger Erik Ling. Men Bösjöns jaktlag har varit villiga att släppa in fler jägare. – Jo, fast det här handlar om fler jägare än någon mer i laget. Det är också skillnad på om de vill släppa in jägare eller om vi vill hitta en lösning, säger Erik Ling. Hur många jägare till vill ni ska kunna använda sig av marken? – Jag har inga siffror på det, säger Erik Ling. Ungefär bara, så man förstår vad det handlar om för numerär. – Fler jägare, helt enkelt, och andra former, säger Erik Ling. Rent juridiskt har ni väl rätt att göra så här, om ni kommer på att ni behöver marken själva. Men är det moraliskt riktigt att säga upp ett lag som jagat där i över 40 år? – Det är naturligtvis tråkigt för dem. Men som jag sagt har det varit en diskussion om att hitta andra lösningar för dem. Du kan ställa det mot att det blir fler som får möjlighet att utnyttja den här marken, säger Erik Ling. Handlar det om att ni ska tjäna mer pengar på marken? – Det primära är att vi vill få in flera nya, och andra kategorier av jägare, och utnyttja den här marken på annat sätt, svarar Erik Ling. Enligt jaktledare Hans Nääs har Bösjöns jaktlag aldrig fått några konkreta förslag på andra jaktmarker.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!