Jaktledare fick böter

Jaktledaren hade inte koll på jakttiderna. Tiden för jakt på vuxen älg hade gått ut, en fälld älgko kostar honom nu 12 500 kronor.

En jaktledare tvingas böta för jaktbrott. Under mannens ledning sköts en älg på marker i Ljungby kommun trots att jakttiden enligt länsstyrelsens beslut var över. Jaktledaren kände inte till att det vid tillfället var förbjudet att skjuta vuxna älgar.
Det är en mycket ovanlig typ av jaktbrott som nu avgjorts genom ett strafföreläggande. Åklagaren, som anser att mannen varit grovt oaktsam, har bestämt straffet till 50 dagsböter, vilket för jaktledaren blir 12 500 kronor. Godkänner mannen straffet är fallet avgjort, annars drivs det vidare till rättegång i Växjö tingsrätt.
Älgjaktsområdet där jaktledaren ansvarar för jakten är registrerat som ett så kallat A-licensområde. Länsstyrelsen i Kronobergs län beslutade i somras att vuxen älg får fällas under tiden 10 oktober till 18 november. Den aktuella älgjakten som är grunden för jaktledarens dom ägde rum den 19 november. Jaktledaren anmälde själv det inträffade sedan en kompis berättat för honom att jakt på vuxen älg inte var tillåten det aktuella datumet.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser