Jaktlag kräver sänkt arrendepris på grund av varg

Forshaga (JJ) Hällekil jaktlag i Forshaga kommun vill att kommunen kraftig sänker arrendekostnaden. Trycket från varg har blivit för stort.

17 500 betalar jaktlaget i Hällekil varje år för att få jaga på Forshaga kommuns mark i Hällekil. För dyrt anser jägarna. Och bakgrunden är det hårda trycket från vargarna i området.

– Vi har i praktiken ingen älg kvar för jägarna att få fälla i vårt område. Vargen har tagit över jakten. Och vi vill nu att kommunen sänker avgiften. Vi föreslår att vi får betala för hur många älgar vi fäller istället, säger Hans Lindquist som är kassör i Hällekils viltområdesförening.

Jaktlaget, som jagar på drygt 1800 hektar, har  drygt 20 jägare. De har haft en tilldelning på tio älgar men i höstens jakt lyckades man fälla bara två älgar.

– Vi riskerar att tappa jägare, i synnerhet de unga. Det är få som vill betala 2.000 kronor och inte fått någon utdelning, säger Lindqvist till SVT.

Forshaga kommun vill i dagsläget inte kommentera viltvårdsområdets krav.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser