Jaktkvoten fylld i norska vargzonen

Norge (JJ) Nu är de 16 vargar som myndigheterna gav licens på i den norska vargzonen fällda. Men jägarna har hittat spår efter fler vargar i reviren.

Liksom i många svenska revir visar det sig att vargarna är fler än de sex som oftast tillåts i licensen. Nu kan det bli aktuellt med mer jakt i de båda reviren Osdal och Julussa.

– Utgångspunkten är att när kvoten är fylld, stoppas licensjakten. Om det befinner sig vargar i området efter att kvoten är fylld, kan det bli aktuellt att göra en ny värdering, säger statssekreterare Lars Lunde till Bondebladet.

”Papperssiffror”

En som trycker på för utökad jakt är Marit Arnstad, Senterpartiet.

– De borde få ta bort hela reviren när intentionen var att Julussa- och Osdalsflckarna skulle tas bort. Det ger en del stora diskussionsämnen när det i realiteten är långt fler vargar än regeringen och förvaltningen la till grund när de fattade beslut om jakt, säger Marit Arnstad till Bondebladet.

Hon tycker att forskare och myndigheter ska se över inventeringsregistren, eftersom kvoten i licensjakten ska bygga på ”reella siffror och inte papperssiffror”, som Arnstad utrycker det.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser