Jakthundsklubbar bojkottar hundfoderföretag

Kungsbacka (JJ) Det välkända hundfoderföretaget Royal Canin vill inte längre sponsra jaktprov där vilt fälls. Ledande representanter för bland annat Svenska Pointerklubben och Svenska Vorstehklubben kritiserar nu öppet företaget som jaktmotståndare.

Stående fågelhundsklubbar reagerar kraftigt på Royal Canins beslut att inte sponsra jaktprov där vilt fälls. Foto: Per Jonson

Både bland stående fågelhundar och retrievers har jaktprov där fågel fälls. Hundklubbarna har också många gånger ett sponsoravtal med hundfodertillverkare. Nu har dock bland annat Svenska Pointerklubben beslutat sig för att bojkotta tillverkaren Royal Canin sedan det framkommit att de inte längre vill sponsra den typen av jaktprov.

– Vi tog beslutet nu i vår på ett styrelsemöte. Vi var hundra procent eniga, säger Kalle Stolt, fd ordförande för Svenska Pointerklubben.

Enligt Kalle Stolt finns det ingen anledning att gå till en direkt jaktfientlig hundfoderproducent om det finns andra som stödjer den svenska jakttraditionen och som också har ett bra foder.

Principfråga

– Det är i mångt och mycket en principfråga. Det är beklagligt att tillverkaren väljer att sluta sponsra laglig verksamhet. Jaktproven får aldrig bli en ren tävling. Deras ändamål är att främja avelsarbetet med att få fram fullgoda jakthundar och syftet med jakt är att fälla vilt. Att som företag inte våga stå upp för vår verksamhet är märkligt. Dessutom är avståndstagande populistiskt eftersom köttinnehållet i fodret kommer från vanliga slakterier där djur utsätts för mer lidande än de fåglar vi fäller på prov.

Även Svenska Vorstehklubbens ordförande Ingmar Tykesson tycker att Royal Canins agerande är konstigt och han tar bestämt av stånd från företaget.

– Jag förstår verkligen inte varför man inte kan stödja vår jaktprovsverksamhet fullt ut.

Policy styr

Att Royal Canin inte stödjer jaktprov där vilt fälls nämns som hastigast i en kort passus på hemsidan, under djurvälfärdspolicy. ” Vi kommer inte under några omständigheter överväga samarbete som innefattar sponsring av event, utställning eller aktivitet:

• Som avsiktligt förorsakar djur smärta, skada eller oro.
• Som stödjer en kost eller aktivitet som avsiktligt kommer att leda till att djur skadas.
• Där miljön för alla djur inte är lämplig för att främja djurens välbefinnande.”

Försöker kompromissa

Nina Cohn är kommunikationsdirektör på företaget och hänvisar i ett mejlsvar till Jaktjournalen att Royal Canin på grund av djurvälfärdspolicyn inte kan sponsra jaktprovstävlingar men att detta inte innebär att företaget är motståndare till jakt och att de gärna samarbetar med jägare så långt det är möjligt.

– Vi har full förståelse för att jaktprov är till stor nytta för avelsarbetet då det gäller jakthundar. Tack vare att vi kunnat visa på att jakt i norden är en del av vårt kulturarv, strängt reglerat och utövas på ett respektfullt sätt för att bevara vår fauna, har vi kunnat bibehålla sponsring av jaktklubbar och jaktevent där inte vilt fälls, skriver hon.

Enligt Nina Cohn har det förekommit sponsorevenemang där etiken haltat i andra delar av världen. Dessa har sedan spridit sig via sociala medier, vilket drabbat företaget negativt.

– Samma policy måste därför gälla i Norden även om det är högst osannolikt att något liknande skulle kunna ske här.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser